Podcast volgt leven en studies van PARTS-dansers

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 17 maart 2021

Vanaf woensdag biedt de internationale dansschool PARTS een nieuwe podcast aan over het wel en wee van vijf internationale studenten aan de school van Anne Teresa De Keersmaeker. De ingrijpende ervaringen van deze jonge kunstenaars uit de hele wereld vormen het portret van een bijzondere school, maar ook een sociologisch tijdsdocument dat ook de impact van corona toont.

‘Generation XIII’ is niet alleen de titel van de dertiende lichting internationale studenten die in 2019 in PARTS aan hun driejarige studiecyclus begonnen. Het is nu ook de titel van een documentaire-podcast die socioloog en dansexpert Delphine Hesters maakt over de school in Vorst, aan de hand van de ervaringen van vijf erg verschillende studenten. Hesters volgde de studenten het afgelopen jaar, het huidig jaar maar zit ook volgend academiejaar nog dicht op de huid van de studenten via interviews, captaties in de dansstudio's en dagboekberichten, ingesproken op mobiele telefoons.

Van Brazilië tot Hongarije

Hesters werkt al vijftien jaar als socioloog in de danssector en volgt nu een aantal van hen gedurende een langere tijd. Uit de veertig studenten die twee jaar geleden na intensieve en druk bijgewoonde internationale audities tot de school werden toegelaten, koos Hesters vijf protagonisten met diverse profielen. Niet alleen hadden deze studenten op jonge leeftijd al een verschillend dansparcours achter de rug, gaande van van tapdans, over ballroom dancing tot ballet, ook geografisch, en sociaal-economisch zijn de verschillen groot. Zo komt Kia uit Nieuw-Zeeland, Zoé uit een artistieke familie in het zuiden van Frankrijk, Marllon uit een favela in Brazilië, Renátó uit Hongarije en Eleni uit Griekenland.

Wie de podcast beluistert, verneemt hoe hun erg verschillende levens er tot nu toe uitzagen, op welke manier zij op het spoor kwamen van PARTS en wat zij er allemaal voor over hadden om aan de gerenomeerde school te kunnen studeren. Maar ook hoe zij hun draai zoeken in het fysiek, mentaal en emotioneel veeleisende programma van de school, wat zij vinden van hun nieuwe standplaats Brussel, en hoe verschillend de impact was die corona en de sluiting van de school gedurende de tweede helft van het academiejaar op hen had.

In een nieuwe stad getekend door de pandemie

De podcast bevat van elke student een apart portret, en dan telkens twee afleveringen per academiejaar, gedurende de drie studiejaren tot het afstuderen in de zomer van 2022. We kunnen alvast verklappen dat de eerste twee afleveringen over 2019-2020 een rollercoaster zijn van emoties. Gaande van enorme euforie op het thuisfront om de toelating op de school, over de serieuze realiteitscheck van het leven in een superdiverse groep in een nieuwe stad, tot paniek om het uitbreken van de pandemie, die voor bepaalde studenten ronduit tragische gevolgen heeft.

Generation XIII van Delphine Hesters kwam tot stand met de steun van PARTS, Concertgebouw Brugge, Kaaitheater, STUK, Etcetera, Dansens Hus Oslo, de VGC en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Te beluisteren vanaf vandaag 17 maart op buzzsprout.com en de gebruikelijke podcast apps.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?