Brancusi op Europalia: zweven tussen Roemenië en Parijs

Marie-Ange Gillis, Tim Devriese
© BRUZZ
18/09/2019
Ook in:
en nl

Het culturele festival Europalia zet dit jaar Roemenië in de kijker. Daarom toont Bozar vanaf oktober werk van de Roemeense beeldhouwer Brancusi. BRUZZ ging een kijkje nemen in zijn Parijse atelier. "Het werk van Brancusi had duidelijke linken met Roemenië, maar paste tegelijk binnen de avant-gardebeweging in het Parijs van zijn tijd."

In de schaduw van de cultuurtempel Centre Pompidou, in het hart van Parijs, staat een weinig opmerkelijk gebouw. Pas wanneer je de bunkerachtige constructie binnenkomt, val je om van de verbazing. De kleine betonnen constructie herbergt het atelier van de Roemeense kunstenaar Constantin Brancusi (1876-1957).

Vlak voor zijn dood in 1957 schonk hij zijn gehele atelier, kunstwerken incluis, aan de Franse staat. Die moest het atelier in zijn volledigheid bewaren en opbouwen en toegankelijk maken voor het grote publiek.

Onder helder daglicht zie je de beeldhouwwerken waarmee hij zo bekend is geworden. Brancusi is een van de meest invloedrijke beeldhouwers van de 20e eeuw. Hij woonde vanaf 1904 in Parijs, waar hij al snel deel uitmaakte van de avant-gardestromingen die de stad rijk was.

Het cultuurfestival Europalia belicht niet alleen het werk van de beeldhouwer Brancusi, maar ook fotografie. Volgens Dirk Vermaelen, artistiek directeur van Europalia, een belangrijk stuk van zijn oeuvre. "Hij was zeer imagobewust. Niemand mocht een portret van hem maken en vanaf een bepaald moment mocht zelfs niemand zijn werk fotograferen, dat deed hij zelf," zegt Vermaelen.

Voor Europalia is Brancusi de ideale kunstenaar om het cultuurland Roemenië te belichten. Zijn werk bevat namelijk duidelijke Roemeense elementen, zoals traditionele motieven of typisch Roemeense houtbewerkingstechnieken, maar is duidelijk ook geïntegreerd in de Parijse avant-gardebeweging van zijn tijd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel , Expo , constantin brancusi , Bozar , Europalia , Roemenië , beeldhouwkunst , tentoonstelling

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni