Verschillende Brusselse Uber-chauffeurs hebben vandaag geprotesteerd in Etterbeek, voor de deur van hun eigen opdrachtgever. Ze willen opnieuw in Zaventem en de rest van het Vlaams Gewest kunnen rijden. Dat kan niet meer sinds 1 januari 2020. Uber laat Vlaamse chauffeurs daarentegen wel nog in Brussel rijden. Een scheve situatie, vinden de Brusselse chauffeurs.

Een honderdtal chauffeurs met een VVC-vergunning (voor diensten voor verhuur van voertuigen met een chauffeur) heeft woensdag tussen 10 tot 12 uur betoogd voor de kantoorgebouwen van het Uber-platform. Ze vragen de multinational om billijk te zijn in de toepassing van de regels van de verschillende regio's van het land. Het gaat er ook om om verschillende praktijken te verbeteren.

De chauffeurs parkeerden hun wagens langs de Louis Schmidtlaan in Etterbeek, maar lieten één rijvak vrij voor het autoverkeer. De manifestatie verliep rustig. Hier en daar waren affiches met boodschappen als 'wetten à la carte' op de ramen van het Uber-kantoor geplakt. De Brusselse VVC-chauffeurs willen weer op de luchthaven van Zaventem werken, en zelfs in de hele Vlaamse regio.

Amin Atman, een VVC-chauffeur die de wensen van zijn collega's vertolkt, legde uit dat "Brusselse en Waalse app-gebruikers sinds 1 januari 2020 volgens het Vlaamse Taxiplan niet meer mogen werken in de luchthaven van Zaventem. Uber heeft hun toegang geblokkeerd. In Brussel laat Uber de app daarentegen open voor iedereen en heerst totale anarchie. De situatie is onrechtvaardig voor Brusselse chauffeurs."

Minder klanten door corona

Het is volgens hem bekend dat Waalse chauffeurs niet veel werk hebben buiten Brussel, omdat Uber nog maar weinig ontwikkeld is in hun regio. "Persoonlijk heb ik er niks op tegen dat ze in Brussel werken. Maar we willen ofwel een ruime opening voor iedereen, ofwel overal een strikte toepassing van de wet," zei Atman. Hij schat dat het voor Brusselse chauffeurs moeilijk is om bevredigende bedragen te verdienen op de Brusselse markt alleen, aangezien die markt openligt voor alle chauffeurs, maar door de coronamaatregelen minder klanten trekt.

Een honderdtal taxichauffeurs protesteerde dinsdag al: zij willen dat er controles komen, opdat Uber-chauffeurs uit Vlaanderen en Wallonië niet met een VVC-licentie in de hoofdstad kunnen komen werken. Enkele VVC-chauffeurs met Vlaamse en Waalse licenties lieten echter weten in Brussel te willen blijven werken. Ze voeren onder meer aan dat ze in Brussel werken, maar enkel licenties van andere regio's kozen om praktische redenen.

De VVC-chauffeurs vroegen ook duidelijkheid over richtprijzen, ophaalpunten en bestemmingen. Ze drongen er bij Uber eveneens op aan om bemiddelingsmechanismen te ontwikkelen voor geblokkeerde chauffeurs, ook wanneer het om een klacht van een klant gaat

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni