Coördinator Jetse voetbalclub: 'Dringend voetbal toelaten voor jongeren boven de twaalf'

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 20 januari 2021

Sta sport ook toe voor jongeren boven de twaalf, ze hebben de structuur en sociale contacten nodig. Dat zegt Marco Giovannelli, jeugdcoördinator bij de Jetse voetbalclub Ritterklub.

Giovannelli maakt zich zorgen over de Brusselse jongeren. Hij vreest dat ze te weinig bewegen. Dat merkte hij al tijdens de eerste lockdown. "We hebben toen een lockdown challenge georganiseerd, maar er deden maar heel weinig jongeren aan mee. Aan het einde van de lockdown bleek dat veel jongeren niet altijd konden meedoen, omdat ze op kleine appartementen wonen en weinig mogelijkheden hebben om op straat te sporten."

Sporten is volgens hem niet alleen belangrijk voor de fysieke gezondheid, ook het sociale contact doet de jongeren veel goed en is een drijfveer om te blijven sporten. "Je kunt wel zeggen: ga lopen, ga fietsen. Maar ga maar eens fietsen in het Brusselse verkeer."

Wel reizen, niet sporten?

Er voetbalt een honderdtal jongeren bij Ritterklub. Het lukt niet om met iedereen contact te houden. "Soms bereikt ons via de ouders wat informatie. Die gasten lopen de muren op."

Sportclubs kunnen volgens Giovannelli op veilige wijze sport organiseren voor jongeren van boven de twaalf. "Je kan aan die middelbare scholieren niet blijven uitleggen dat de regering reizen toestaat, maar sporten niet."

De clubs houden vooralsnog financieel het hoofd boven water, zonder activiteiten. Maar de situatie moet ook niet te lang meer duren, schreven we vorige maand al.

Matheo voetbalt bij Ritterklub en mist het nu tijdens de lockdown. "Het is een groot deel van mijn leven, dus dat ik niet kan voetballen stoort mij wel. Ik heb last van krampen in mijn benen van het bruusk stoppen met voetbal, de dokter heeft magnesiumpillen voorgeschreven. Ik denk dat veel vrienden heel blij zullen zijn als het voetbal weer begint. Het zal wel moeilijk zijn in het begin. Ik doe thuis fitness om fit te blijven. In de weekends probeer ik te gaan lopen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?