Beelden tonen hoe jongeren arrestatie verhinderen in Versailleswijk

© BRUZZ
24/02/2021
Updated: 24/02/2021 14.03u

De vakbond VSOA politie heeft woensdag nieuwe beelden gepubliceerd van de incidenten in de Versailleswijk van afgelopen zondag. Opmerkelijk genoeg werden de beelden al snel weer verwijderd. Een buurtvzw heeft een heel andere versie van de feiten en noemt de politieverklaringen "leugenachtig".

De VSOA politie verspreidde de beelden aanvankelijk via Twitter. Op de video is te zien hoe de agenten een man proberen aan te houden. Uiteindelijk weet hij, mede door hulp van een groep andere jongeren, te ontkomen. "In de Brusselse probleemwijk Versailles dulden ze geen politie. Een verdachte arresteren wordt onmogelijk gemaakt door 'omstaanders'", was de commentaar van de vakbond bij de beelden.

De laatste dagen is het zeer onrustig in de Versailleswijk. Op zondag, de dag waar de beelden volgens VSOA van dateren, was er een oproep voor de politie wegens een vechtpartij tussen jongeren. "Toen de agenten ter plaatse kwamen, werden ze geraakt door projectielen. Ze probeerden nog tussen te komen, maar werden omsingeld. Daarop werd versterking opgeroepen en kalmeerde de situatie. Drie agenten werden gewond naar het ziekenhuis overgebracht voor onderzoek. Twee van hen zijn werkonbekwaam, een voor veertien dagen, de andere voor zeven dagen,” zei de politiewoordvoerster Ilse Van de Keere zondag over de gebeurtenissen.

Vandaag kan zij niet veel toevoegen aan die verklaring. "Wat op de beelden te zien is, volgde vermoedelijk op de gevechten tussen jongeren. Er zijn die dag verschillende oproepen geweest. Inhoudelijk kan ik niet op de beelden reageren: het onderzoek loopt."

Waarom de VSOA de beelden verspreidde en later weer verwijderde, kon de vakbond ons voorlopig niet laten weten.

VSOA was afgelopen zondag al heel scherp voor de gebeurtenissen en situatie in de Versailleswijk.

Leugenachtig

De vzw Projets Versailles, die de sociale cohesie in de wijk probeert te verbeteren, heeft een andere versie van de ongeregeldheden van zondag. In een uitgebreid statement noemt de vzw de verklaringen van de politie leugenachtig. Volgens hen was er geen sprake van een vechtpartij tussen jongeren, maar is de politie zonder echte reden traangas beginnen spuiten.

Wel erkent de vzw dat er een steen naar een politiecombi gegooid is, “nadat die voor de vijfde keer voorbij dezelfde groep jongeren was gereden”. Volgens Projets Versailles zijn drie agenten toen uitgestapt en wilden zij de, in hun ogen, verantwoordelijke aanhouden. “Toen zijn er snel veel jongeren in beweging gekomen. Zij wilden de gearresteerde verdedigen, omdat hij volgens hen niets met de feiten te maken had.” Achteraf zou de politie dat ook tegen de jongen gezegd hebben, nadat hij werd vrijgelaten.

Nadien is de situatie geëscaleerd, aldus de vzw. De vader van de gearresteerde jongen kwam ter plaatse en hij kon maar moeilijk gekalmeerd worden. Hij is uiteindelijk mee naar het bureau gegaan met zijn zoon. Enkele jongeren wilden de rest van de familie kalmeren, maar de politie besloot toen traangas te gebruiken.

Geen enkele agent werd aangevallen, volgens de vzw. “Wij herhalen dat de agenten waarmee we constant problemen hebben, de agenten zijn die niet uit deze buurt komen. We zouden graag hebben dat de agenten uit de buurt zich met de problemen bemoeien.” Projets Versailles noemt het politieoptreden disproportioneel.

Brandstichtingen

De feiten van zondag werden voorafgegaan door gebeurtenissen in dezelfde buurt op zaterdagavond. Toen werden na een achtervolging door de politie vuilnisbakken in brand gestoken.

Maandagavond werd er een container met afval in brand gestoken in de Versailleslaan en ging in de Beizegemstraat een vuilnisbak in rook op.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie