Enkele vakbonden en koeriers hebben woensdag betoogd tegen de uitbuiting van platformwerkers en meer bepaald maaltijdbezorgers. De actie op het Schumanplein in Brussel stond in het teken van het debat dat de Europese Commissie opstart rond het statuut van platformwerkers.

De vakbonden ABVV-BTB, ACV-Transcom, ACLVB, het KoeriersCollectief en de European Transport Workers' Federation (ETF) deden mee aan de actie. Met verschillende pamfletborden maakten de vakbondsmensen duidelijk dat ze een betere toekomst willen voor de platformwerkers. Eentje waarbij de vele koeriers die eerlijk betaald worden voor hun werk en waarbij er een duidelijke verbetering komt van hun statuut.

"We willen het signaal geven dat deze werknemers beter beschermd moeten worden. Vandaag is er geen minimumloon, is het niet bepaald onder welke sector ze werken en vaak gaat het om schijnzelfstandigheid met wurgcontracten. Ze moeten zich volledig schikken naar de grote bedrijven waar ze voor werken", zegt Tom Peeters van ABVV-BTB.

Nieuw statuut vermijden

Bedrijven zoals Uber, Deliveroo en Take Away willen voorlopig het debat niet aangaan met de vakbonden. De onderhandelingen met de Europese Commissie mogen dan ook niet leiden tot een nieuw statuut, want dat zal volgens de vakbonden dan helemaal op maat zijn van die bedrijven.

"Het zal nog meer flexibiliteit inhouden, nog minder rechten voor de werknemers en dat moeten we vermijden", verklaart Peeters. "De medewerkers vallen op zichzelf terug als ze problemen hebben of er stukken zijn aan hun voertuig. De grote bedrijven schuiven de verantwoordelijkheid van zich af, maar strijken wel de winst op. Dat is onaanvaardbaar."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni