Pro en contra circulatieplan Schaarbeek: Adelheid Byttebier (Groen) en Jan Busselen (PVDA)

© BRUZZ
26/10/2022

Na de commotie van dinsdagavond rond het Schaarbeekse circulatieplan waarbij tweehonderd actievoerders naar het Colignonplein trokken, gaan Schaarbeeks schepen van Mobiliteit Adelheid Byttebier (Groen) en Brussels parlementslid Jan Busselen (PVDA) in debat.

"De beelden die we gezien hebben zijn zeer verontrustend. We moeten dat zeer ernstig nemen, en absoluut niet bagatelliseren. Mensen zijn geïntimideerd, er is agressie geweest. We moeten echt wel de angel eruit halen door tijd te nemen voor gesprek en dialoog," zegt Byttebier.

Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) noemde eerder op de dag het een en ander onaanvaardbaar en verwees daarbij ook naar verkozenen van MR en PVDA die betrokken zouden zijn.

“Dat is fout," reageert Brussels parlementslid Jan Busselen (PVDA). "Wij hebben niemand opgehitst. Er waren misschien mandatarissen, maar dat is om te luisteren naar de mensen.”

“Er zijn bijvoorbeeld zoommeetings gehouden in volkswijken. Tijdens covid was er een klein deel van de bevolking dat zoommeetings deed, maar de meeste mensen die voor de MIVB, de NMBS, de ziekenhuizen, de rusthuizen werkten, die de straten veegden, die deden geen zoommeetings."

In covidtijd zijn er drie keer drie virtuele avonden geweest, legt Byttebier uit, “maar we hebben dat ook aangevuld met in alle bussen een brochure te steken".

Toch lijkt het erop dat dialoog niet veel meer kan uithalen. Veel actievoerders willen helemaal geen GoodMove-plan. Busselen verwijst daarvoor naar andere gemeenten waar de circulatieplannen ook op weerstand botsten. “We zagen in Kuregem, in Molenbeek en nu Schaarbeek dat veel mensen zich niet kunnen vinden in die circulatieplannen. En dat zien we zelfs bij de coalitiepartners van Groen/Ecolo. Dat draagvlak is er dus niet."

Volgens Busselen komt dat "omdat er niet werd geluisterd naar de mensen, of mensen werden uitgenodigd en kregen een plan waar ze hun mening over mochten zeggen, maar dat dus al klaar was. Ten tweede omdat er niet genoeg alternatieven zijn.”

Maar het Good Move-plan op de schop, is geen mogelijkheid voor Byttebier. “Er is geen mogelijkheid om niets te doen. Op dat plein is er een grote graad van luchtvervuiling. 80 procent van de kinderen gaan daar te voet of met de fiets naar school.”

Good Move

Good Move is het mobiliteitsplan van de Brussels gewest dat stapsgewijs in verschillende gemeenten wordt ingevoerd. Het plan heeft zijn voor- en tegenstanders.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni