Speeltuinen mogen weer open: 'Belangrijk voor kinderen in kleine woningen'

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 27 mei 2020
Updated: 27-05-2020 - 16:57

De Vlaamse ministers Benjamin Dalle (CD&V) en Bart Somers (Open Vld) hebben woensdag samen een speeltuintje heropend in de Brusselse gemeente Ganshoren. Vanaf vandaag mogen kinderen tot 12 jaar zich opnieuw uitleven in speeltuinen, indien de gemeentelijke, provinciale en regionale overheden dat toelaten. De ministers willen de lokale besturen aansporen om de speeltuinen zo snel mogelijk open te stellen.

Het bezoek aan de speeltuintjes verloopt onder bepaalde voorwaarden die gelijkaardig zijn aan de heropstart van de sportactiviteiten. Zo mogen er maximum twintig kinderen tegelijk aanwezig zijn in de speeltuin, moet er een toezichthouder zijn en moeten de volwassenen die de kinderen begeleiden een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon behouden. De speeltuintjes zijn wel exclusief voorbehouden voor kinderen tot en met 12 jaar.

"Voor heel wat mensen en kinderen, zeker in de stad, is dit de enige manier om zich buiten te amuseren. Dat is heel belangrijk voor het welbevinden van de kwetsbare kinderen die klein behuisd zijn", zegt Vlaams minister van Samenleven Bart Somers.

(Tekst loopt verder onder de video)

Het zijn de lokale overheden zelf die beslissen of hun buurtspeeltuinen in open lucht en grote speeltuinen in parken weer open kunnen. In grotere steden als Antwerpen en Gent gaan de vele speeltuintjes vanaf woensdag terug open en Vlaams minister voor Jeugd en Brussel Benjamin Dalle hoopt dat de hoofdstad snel volgt. "Hier in Ganshoren hebben ze een duidelijk plan opgemaakt, maar ik doe een oproep om te zorgen dat ze in alle Brusselse gemeenten snel mee zijn en ook Leefmilieu Brussel al haar speeltuintjes in de gewestelijke parken snel heropent", aldus Dalle.

Gewestelijke speeltuinen zijn open

Alle speeltuinen die beheerd worden door Brussel Leefmilieu, zo'n 60 in totaal waaronder het kasteel aan de Hallepoort of de piratenboot aan het Rood Klooster, waren woensdag in ieder geval al open. "In eerste instantie is alles vandaag open gegaan, zoals de Nationale Veiligheidsraad beslist heeft," zegt Romuald Arbe, die bij Brussel Leefmilieu verantwoordelijk is voor groene ruimtes. "Op basis van de ervaringen van vandaag, kunnen eventueel alsnog speeltuinen afgesloten worden of de inrichting aangepast."

Dat zal gebeuren indien er zich op bepaalde plaatsen situaties voordoen die niet volgens de richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad zijn. Bijvoorbeeld wanneer er te veel mensen op een speeltuin afkomen. Arbe: "Ouders zijn zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van hun kinderen."

Wel zijn er woensdag extra parkwachters aanwezig om toe te zien op het naleven van de richtlijnen. "Zij hebben een sensibiliserende rol," legt Arbe uit. "Zij kunnen geen leeftijdscontroles uitvoeren of boetes uitdelen. Als ze zien dat er te veel mensen zijn, zullen ze altijd eerst een dialoog aangaan." In uiterste noodgevallen kunnen de parkwachters de politie inschakelen.

Sportinfrastructuur in de gewestelijke parken blijft voorlopig officieel gesloten.

Wat met de gemeentes?

Gemeentelijke speeltuinen mogen ook weer open vanaf woensdag, maar niet alle gemeentes hebben dat voor elkaar gekregen. In Schaarbeek openen de speeltuinen pas een dag later, op donderdag. Bovendien blijven Het Groene Koninginpark, het Lacroixpark, het Rasquinetpark en de Agoraspaces sowieso gesloten. Brussel-Stad meldt op haar website dat alle 49 speeltuinen wel open zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?