Dirk Devroey: 'Enige eerlijke optie is een lockdown'

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 28 oktober 2020

Professor Huisartsgeneeskunde Dirk Devroey (VUB) was woensdagavond te gast in de BRUZZ-studio en kwam er met een niet mis te verstane boodschap: alle Brusselse ziekenhuizen zitten nu al op hun tandvlees, terwijl de getroffen maatregelen de besmettingscijfers nog niet doen zakken. "Het aantal Covid-19-patiënten in de Brusselse ziekenhuizen is nog nooit zo hoog geweest"

In elk van de vijftien Brusselse ziekenhuizen liggen momenteel gemiddeld 63 patiënten met Covid-19-infectie, zegt Devroey. "Dat aantal is nog nooit zo hoog geweest", verduidelijkt hij. "Dat weegt heel zwaar op de zorg, want zo zijn er natuurlijk zestig bedden die niet gebruikt kunnen worden voor mensen die geopereerd moeten worden of andere ernstige ziektes hebben."

Bovendien zit gemiddeld een vijfde van het personeel thuis door ziekte of een verplichte quarantaine. "Het wordt zeer moeilijk om het hoofd boven water te houden", aldus Devroey.

De Europa Ziekenhuizen hebben inmiddels al laten verstaan dat ze in grote problemen dreigen te komen als het aantal patiënten verder toeneemt en er in andere ziekenhuizen geen plaats meer overblijft om deze patiënten naar te transfereren. De algemene directie van het ziekenhuis stuurt daarom aan op een volledige lockdown. Devroey hoopt in de eerste plaats op voldoende solidariteit van de ziekenhuizen rond Brussel om wél nog patiënten te blijven opnemen. "Ik denk dat we daar zeker federale regelgeving bij nodig hebben, zodat de solidariteit zal werken", zegt de VUB-professor.

'Niet streng genoeg'

Er is nog een groot verschil deze keer in vergelijking met de eerste golf: op het hoogtepunt van de corona-epidemie in april was het aantal ziekenhuisopnames vergelijkbaar met het huidige cijfer, maar toen gingen de besmettingscijfers wel al omlaag. Dat is vandaag nog niet het geval. De getroffen maatregelen van het Brussels gewest zorgen vooralsnog niet voor een kentering in de curve, hoewel dat wiskundig wel zou moeten.

“Brussel was iets sneller dan rest van het land met bijkomende maatregelen, maar we zien de effecten nog altijd niet. Dat wil misschien zeggen dat ze niet streng genoeg zijn”, zegt Devroey. "Ik denk dat een lockdown nu de enige, eerlijke oplossing is die ons nog rest. Zowel naar de mensen zelf toe, om hen te beschermen, als naar het gezondheidspersoneel dat nu moet dweilen met de kraan open."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?