Fonkelnieuw crisiscentrum moet veiligheidsdiensten laten samenwerken

Maarten Verdoodt, Mathias Declercq
© BRUZZ
03/10/2018
Ook in:
en nl

Vanaf mei 2019 zal het Gewest over een eigen state of the art communicatie- en crisiscentrum beschikken. In het gloednieuwe hoofdkwartier kunnen alle veiligheidsdiensten ruim 3.000 camera’s in de gaten houden bij geplande evenementen, maar vooral ook bij crisissen zoals rellen of aanslagen. “Een gigantische stap”, zeggen minister-president Rudi Vervoort (PS) en burgemeester Philippe Close (PS).

Een geschiktere locatie dan aan het enigszins verlaten Congresplein kun je je haast niet indenken. In een gigantisch glazen gebouw dat uittorent boven de stad wordt alles in gereedheid gebracht om hier vanaf 2019 enkele honderden personeelsleden van Brussel Preventie en Veiligheid (BPV) te huisvesten. Dat orgaan krijgt zo, nadat veiligheid bij de zesde staatshervorming een gewestelijke bevoegdheid werd, stilaan ook echte slagkracht.

Lockdowns en aanslagen: ik wens het niemand toe en ik hoop dat we er niet meer mee te maken krijgen. Maar we moeten voorbereid én performant zijn”, steekt Vervoort van wal vanop de zevende verdieping.

En dus was er nood aan een gewestelijk crisis- en communicatiecentrum. Alle politiezones, maar ook het parket en de federale politie worden hier voortaan vertegenwoordigd in de Gewestelijke Veiligheidsraad. Al is hét paradepaardje ongetwijfeld het commandocentrum, waar de beelden van meer dan 3.000 camera’s over het hele gewest binnenkomen. (lees verder onder de foto)

Crisis- en communicatiecentrum Brussel Preventie en Veiligheid

| Het commandocentrum waar de beelden van meer dan 3.000 camera's zullen samenkomen.

Niet enkel de politie, maar ook de brandweer, MIVB en alle andere mogelijke betrokken instanties zullen de beelden kunnen volgen en informatie laten doorstromen. Bij geplande evenementen, zoals een van de 900 betogingen of 1.500 recreatieve evenementen die de lokale politie jaarlijks in goede banen leidt. Maar natuurlijk ook bij crisissituaties zoals rellen of aanslagen. Dat de metro te laat dichtging bij de aanslagen, of dat de rellen in het centrum zo konden ontaarden: dat mag voortaan niet meer gebeuren.

Alles op een zakdoek

Een belangrijke extra troef: de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene verhuist meteen ook zijn dispatching naar het nieuwe gebouw. 50 agenten zullen er de permanentie verzorgen. “Alles wat we gevraagd hebben, is voorhanden”, zegt korpschef Michel Goovaerts. “Ik ben enorm verheugd. Ik zou mij niet schamen om buitenlandse collega’s in dit centrum rond te leiden, integendeel”, glundert hij. In het verouderde commissariaat op de Kolenmarkt, waar vandaag de dispatching nog gevestigd is, is dat een heel ander verhaal.

Op termijn verhuizen ook alle interventiediensten van de lokale politie naar een gebouw aan de overkant van de straat. Alles komt dus letterlijk op een zakdoek van elkaar te liggen. Voor de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene, althans. “Wij geven nu het voorbeeld, ik hoop dat de andere zones ook snel hun dispatching naar hier verhuizen”, zegt Brussels burgemeester Philippe Close. “Het is dringend nodig om allemaal dezelfde logica te hanteren. Want ook al is hier al de modernste technologie aanwezig, het blijft nodig om elkaar snel te vinden bij crisissituaties.”

"Misschien zaten we hier nu niet als Philippe Closes voorganger nog in functie was geweest"

Rudi Vervoort deelt nog een steek uit naar oud-burgemeester Yvan Mayeur

Zo’n verregaande coördinatie van de politiezones: ligt de weg dan open naar een fusie? “Dit is net een argument tégen de fusie”, klinkt het overtuigd bij Close en Vervoort. “Men zegt altijd dat Brussel niet genoeg gecoördineerd is, maar met dit centrum voorzien we alle niveaus van veiligheidsdiensten van de nodige tools om hun lokale taken uit te voeren. Dit is echt een grote stap die we nemen, waarmee we aan de Brusselaars tonen dat Stad en Gewest samenwerken om hun veiligheid te verbeteren.”

"Al moet ik toegeven dat we hier misschien nu niet zaten als Philippe Closes voorganger nog in functie was geweest", deelde Vervoort nog een steek uit naar zijn voormalige partijgenoot Yvan Mayeur (PS).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , actua , Crisiscentrum , rellen , Brussel Preventie en Veiligheid , Philippe Close , Rudi Vervoort , aanslagen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni