Expo Phantasmata: foto's bij elke 100ste stap in de stad

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 31 oktober 2018

Wandelen en bij elke honderdste stap een foto maken. Dat is het opzet van de foto-wandelingen die kunstenaar Kasper Demeulemeester organiseert. De wandelaars maken tijdens de tocht 36 foto's die niet op hun gsm blijven staan, maar meteen doorgestuurd worden naar de database van Demeulemeester. Die beelden worden deze maand op een verrassende manier tentoongesteld in het voormalige Café Tropicana in de Alhambrawijk.

Kunstenaar en fotograaf Kasper Demeulemeester organiseerde het afgelopen jaar verschillende, zoals hij het noemt: ‘fotografische-therapeutische wandelingen'. Deelnemers vertrekken alleen of in groep op een zelfgekozen nulpunt. Elke stap die ze nemen wordt geteld, bij de honderdste stap blijven ze staan en nemen ze een foto van iets dat hen opvalt. Het resultaat van die tochten kan je vanaf zaterdag gaan bekijken in het voormalige prostitutiecafé Tropicana in de Alhambrawijk.

De kunst van het dwalen

Kasper Demeulemeester wil in zijn werk het bewuste naar de achtergrond verdringen. De controle over de wandeling heb je niet. (Je kan dus niet bewust naar een eindpunt wandelen). Als wandelaar marcheer je geconcentreerd op het tellen van je stappen door wijken van het centrum. Plekken die je door en door kent ga je anders bekijken. Want je bent verplicht om op de willekeurige plek waar je, je honderdste stap zet te stoppen om een foto te maken.

Zo kom je bijvoorbeeld pal tussen twee wagens aan een werf terecht en moet je daar zoeken naar iets dat raakt om te fotograferen. Geen foto van de fleurige bloembak om de hoek dus. In plaats daarvan ga je aan de grauwe werf iets zoeken waar je oog op valt voor de foto. Na een wandeling van 3.600 stappen ben je dus 36 foto’s rijker.

Al staan die niet op je eigen gsm. De foto’s zijn via de app die voor de tochten ontwikkeld is, doorgestuurd naar een database. Wandelaars kunnen thuis dus niet opnieuw naar hun tocht kijken. Op die manier wil Kasper de ‘fotoverzamelwoede’ die we kennen van Instagram temperen. Of op zijn minst in vraag stellen.

De foto’s zijn wel te zien op de tentoonstelling Phantasmata. De expo maakt deel uit van het Wandering arts Biennial-weekend op 3 en 4 november. De Biennial is een initiatief van N0dine, een laboratorium voor hedendaagse kunstenaars.

De tentoonstelling Phantasmata was oorspronkelijk uitgesteld maar gaat nu toch door in Recyclart.

PHANTASMATA 31/1, 19 > 22.00, Recyclart

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?