Bevrijdingsfeest in het Jubelpark: 'Onze vrijheid is niet vanzelfsprekend'

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 4 september 2019

Dinsdag was het exact 75 jaar geleden dat de geallieerde troepen Brussel bevrijden uit de klauwen van nazi-Duitsland. En dat is ook woensdag uitgebreid herdacht en gevierd. Zo waren er een heleboel feestelijkheden in het Jubelpark.

De 75ste verjaardag van de bevrijding van Brussel na Wereldoorlog II wordt woensdag een hele namiddag lang gevierd in het Jubelpark. De blikvangers tijdens de feestelijkheden zijn de zeventigtal historische legervoertuigen die België al enkele dagen doorkruisen, maar de organisatoren War Heritage Institute en stad Brussel zorgen nog tot 19 uur ook voor heel wat randanimatie.

Je kan er niet omheen kijken op de esplanade van het Jubelpark. De historische tanks, pantservoertuigen, jeeps, brommers en heel wat andere legervoertuigen pronken daar in de schaduw van de triomfboog. Amateurfotografen klikken er met hun toestellen op los, terwijl de nieuwsgierigen deskundige uitleg krijgen van de bestuurders van de voertuigen. Intussen klinkt er muziek onder de triomfboog, want de hele namiddag lang zorgen swing- en jazzbands voor de feeststemming.

Al zijn de bezoekers nog wat twijfelachtig bij het betreden van de dansvloer. De vrouwen die even willen ontspannen, kunnen zich in een uniek kapsalon hun haren een coupe uit de jaren 40 laten zetten, met bijbehorende make-up. De stoere mannen, en ook vrouwen, springen intussen aan boord van een Jeep uit 1942 voor een foto. Wie het wat rustiger aan wil doen, kan gratis in het Legermuseum terecht voor een zwart-witfilm of een boeiende documentaire over de oorlog.

De colonne van legervoertuigen vertrok op 1 september in Bergen en doorkruist België volgens hetzelfde traject als bij de bevrijding in 1944. Na Brussel trekken de legervoertuigen vanaf donderdag via Breendonk naar Antwerpen, om op 12 september aan te komen in Leopoldsburg.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?