analyse

NIEUW SEIZOEN (3). De terugkeer van Serge Crèvecœur bij Basic-Fit Brussels

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 5 september 2018

In het seizoen 2016-2017 verraste basketbalclub Basic-Fit Brussels, toen onder leiding van Serge Crèvecœur, nog vriend en vijand door het tot de finale van de play-offs van de eerste klasse te schoppen. Na een jaar vol malaise haalde voorzitter André De Kandelaer zijn succescoach van weleer terug naar Neder-over-Heembeek. Is hij de verlosser van de Brusselse club? En hoe gaat Brussels het dit seizoen beter doen? We vroegen het aan kersvers coach Crèvecoeur en aan superfan Pierre Sogus.

Na een omzwerving in Frankrijk maakte Serge Crèvecœur eind vorig seizoen een einde aan zijn odyssee. De man moet Basic-Fit Brussels opnieuw op de rails krijgen en wij willen graag weten hoe hij dat precies gaat doen.

Pierre Sogus ontbreekt het overigens ook niet aan visie. De oprichter van fanclub Brussels Blue Eagles miste bijna geen enkele wedstrijd en houdt zijn favoriete team met een arendsoog in de gaten. Tijd om die twee eens op de rooster te leggen dus.

Is Basic-Fit Brussels er sportief en structureel op vooruitgegaan in vergelijking met vorig seizoen?

Crèvecœur: Voor ons is het nog te vroeg om dat te zeggen (Basic-Fit Brussels is nog in volle seizoensvoorbereiding, nvdr.). Op sportief vlak verloopt de voorbereiding heel goed. We hebben een paar goede transfers afgerond, maar ik zie ook jong talent uit onze eigen opleiding de kop opsteken. Ook op structureel niveau is er een evolutie merkbaar. We hebben ons team versterkt en hebben nieuwe projecten lopen. The Christmas Game en The Wilink Game zijn daar goede voorbeelden van. Daarnaast hebben we ook een online systeem voor de ticketverkoop gelanceerd.

Sogus: Op structureel niveau heeft BS Brussels niet meteen vooruitgang geboekt. Of toch niet op het allerbelangrijkste, namelijk de nieuwe zaal. Iedereen weet dat dit geen ideale situatie is. Een club als BS Brussels, met professionele staf en spelers, verdient toch wel beter dan dit. Toch moet ik de club wel meegeven dat ze er alles aan doen om deze zaal toch te vullen. Zo is er bijvoorbeeld de online ticketing. Ik hoop alvast dat er ooit een nieuwe zaal komt met daarin ook een tribune voor de Brussels Blue Eagles.

basic-fit.jpg
© Basic-Fit Brussels
| Basic-Fit Brussels is voor de thuiswedstrijden veroordeeld tot het sportcentrum van Neder-over-Heembeek, tot groot ongenoegen van de fans en het bestuur.

Kan Basic-Fit Brussels een traditieclub worden?

Crèvecœur: We zijn nog een jonge club in eerste klasse en dus kunnen we nog niet echt van een traditie spreken. We moeten dus nederig blijven (lacht). Anderzijds hebben we op sportief vlak al enkele leuke dingen gedaan. Zo hebben we al de halve finale en de finale van de play-offs gehaald en hebben we ons gekwalificeerd voor de derde ronde van de Champions League. Bovendien mogen we onze roots niet vergeten. Basic-Fit Brussels komt nog altijd voor uit Excelsior Brussels, een club die 61 jaar geleden het levenslicht zag. Nu om een traditieclub te worden, en dat is echt wel de bedoeling, moet ook de beleving tijdens de wedstrijden goed zitten. BF Brussels is de laatste eersteklasser die zijn thuiswedstrijden in een gemeentelijke sporthal afwerkt. Ik vind dat heel jammer, schandalig zelfs. We doen er nu alles aan om in september 2022 een eigen zaal te hebben.

Sogus: Ik denk dat we in die zes jaar eerste klasse al getoond hebben dat we een grote club zijn. Maar om het tot een cultclub te schoppen, heb je natuurlijk supporters nodig. Die blijven momenteel nog weg en daar heeft, ik herhaal het nog eens, de zaal veel mee te maken. Wij doen met de Blue Eagles alvast ons best om voor sfeer te zorgen tijdens de wedstrijden. Daarnaast zouden we ook nog wat extra media-aandacht en sponsoring kunnen gebruiken. Met dat extra geld kunnen we de ploeg versterken met smaakmakers die op hun beurt nog meer toeschouwers aantrekken.

Hoe kan Basic-Fit Brussels zich opnieuw bij de top van de eerste klasse basketballen?

Sogus: Het zal altijd neerkomen op het transferbeleid. Vorig seizoen heeft de club enkele miskopen gedaan. Een goed transferbeleid wil niet zeggen dat je individueel de beste spelers koopt. Je moet op zoek gaan naar spelers die een zekere ploeggeest delen met elkaar. Twee jaar geleden blonken we uit in mentaliteit. Bij de voorbereidingswedstrijden die ik heb gezien, merkte ik dat het goed klikte tussen de spelers. Ik ga er mijn hand niet voor in het vuur steken dat we dit seizoen terug hetzelfde kunnen als twee jaar geleden, maar ik geloof wel dat het beter zal zijn dan het vorige seizoen, tenminste als we geen blessures meer hebben.

Crèvecœur: Werken, werken en nog eens werken! Natuurlijk zal ook de rekrutering van nieuwe spelers van groot belang zijn. We hebben een evenwicht gevonden in de spelersgroep en aan wilskracht ontbreekt het niet.

Moet er meer doorstroming zijn van de jeugdopleiding naar het eerste team?
Crèvecœur: De doelstelling is simpel: op termijn een twee- à drietal spelers van de eerste ploeg laten proeven en er op termijn internationale spelers van maken. Basic-Fit moet jonge spelers niet enkel op sportief vlak opleiden. Wij willen hen ook vormen in het leven. We hebben nu al heel wat jongere spelers die met een dubbele licentie bij de eerste ploeg spelen. Zij doen het heel goed in de voorbereiding en zijn een enorme meerwaarde voor het eerste team. We zijn enorm trots op de broers Jonas en Niels Foerts. Zij maken veel progressie en hebben hun plaats in de basis. Hopelijk grijpen ze die kans met twee handen dit jaar.

Sogus: Zoiets moet je op middellange en lange termijn bekijken. Natuurlijk moeten we inzetten op het vormen van jeugdspelers om die vervolgens in het eerste team te laten debuteren. Maar op lange termijn moeten we ook proberen om deze spelers te kunnen houden. Telkens er een van onze jeugdspelers naar Spirou Charleroi vertrekt, komt mijn haar recht te staan.

Naar welke speler kijk je uit dit seizoen?

Sogus: Ik kijk niet naar een specifieke speler uit. Ik verwacht wel een competitief team met spelers die er de volle veertig minuten voor gaan. Er zijn altijd spelers die ik graag zie spelen, zoals Alex Lichodzijewski, Domien Loubry en Guy Muya. Die laatste heeft steeds een goede mentaliteit. Verder verwacht ik veel van onze Amerikanen. Ivica Radic heeft zich snel geïntegreerd. En dan zijn er nog de jonge gebroeders Foerts. Hen zie ik wel voor wat intensiteit zorgen tijdens de wedstrijden.

Crèvecœur: Ik zie basketbal niet als een sport waar individuele prestaties het verschil maken. Natuurlijk heeft iedereen zijn favoriete speler, maar ik hoop toch dat de fans dit seizoen naar de ganse groep zullen kijken. Het belangrijkste zijn de ploegmentaliteit en de ploegdoelstellingen.

En als je toch een speler zou moeten noemen? Denk aan een transfer of een jeugdspeler die nog niet bekend is bij het publiek.

Crèvecœur: Ik ga echt geen naam noemen, het spijt me. Voor mij is de ploeg het belangrijkste.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?