Voor plafond ook rekken ingestort in Justitiepaleis: twee gewonden

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 5 september 2018

Afgelopen maandag zijn twee griffiemedewerkers van het hof van beroep gewond geraakt toen een aantal rekken instortten in een archiefruimte. Ook een deel van het plafond zakte recent in. "Je weet nooit waar er een deel van het gebouw kan instorten."

Het incident vond maandagvoormiddag rond 09.30 uur plaats toen de twee griffiemedewerkers aan het werk waren in de zaal waar de Nederlandstalige strafdossiers opgeslagen liggen.

De metalen archiefkasten die gebruikt worden om de dossiers op te slaan, zijn verankerd in het plafond maar om een nog onduidelijke reden begaf de verankering van een van de archiefkasten het, waardoor die omviel en een aantal andere kasten meesleurde in zijn val.

Beide griffiemedewerkers raakten daarbij gewond. Een man moest maandag meteen geopereerd worden en zal een tweetal maanden arbeidsongeschikt zijn. Zijn collega is wel al terug aan het werk.

'Geen aangename manier van werken'

De rekken stortten in in een ruimte waar Nederlandstalige dossiers opgeslagen liggen, die de komende weken behandeld moeten worden door het hof van beroep. Een deel daarvan raakte beschadigd, zo zegt Jean de Codt, de Eerste Voorzitter van het Hof van Cassatie.

"Helaas storten er wel vaker delen van het plafond of rekken in", zegt De Codt nog. "Ik begin eigenlijk schrik te hebben, je weet nooit waar er een deel van het gebouw kan instorten. Dit is geen aangename manier van werken."

Door het incident zijn de zalen waar de Franstalige en Nederlandstalige strafdossiers opgeslagen liggen, tijdelijk ontoegankelijk

Ook plafond stort in

Eerder raakte bekend dat ook een deel van het plafond van de griffie van het hof van cassatie was ingestort (zie video). Daarbij zijn geen gewonden gevallen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?