Simon Lembi levend teruggevonden: hij vertrok uit vrije wil

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 6 februari 2019
Updated: 06-02-2019 - 11:58

Na twintig jaar is de verdwijning van Simon Lembi opgelost. Hij werd levend en gezond teruggevonden. Het Brussels parket geeft straks meer uitleg. Op 10 februari 2000, drie maanden na de verdwijning, sprak tvbrussel met de familie van Lembi. De man zou vertrokken zijn uit vrije wil.

Simon Lembi verdween in 1999 tijdens een korte wandeling in Sint-Gillis. Het ging tot vandaag om een van de oudste verdwijningsdossiers in ons land, maar na bijna twintig jaar is de Brusselaar met Angolese roots dus in goede gezondheid terug gevonden.

De opheldering van het verdwijningsdossier van Simon Lembi kwam er na een gouden tip van een persoon die verwant is aan de man in zijn huidige leven. Lembi heeft intussen een nieuwe identiteit, maar daarover worden geen details gegeven op uitdrukkelijk vraag van Lembi zelf. De 14-jarige jongen vertrok in 1999 uit vrije wil.

De cel vermiste personen van de federale politie werd in november 2018 gecontacteerd door een persoon die zich als verwante van Simon Lembi presenteerde. De cel vermiste personen en de politiezone Brussel-Zuid startten nadien een onderzoek op met nieuwe portrettekeningen aan de hand van de foto uit 1999 en een verificatie van de geboortedatum. Toen dit bleek te kloppen, werd de man ondervraagd en gaf hij toe Simon Lembi te zijn.

Nieuwe identiteit

"Hij is in 1999 uit vrije wil vertrokken. Naar eigen zeggen omwille van familiale moeilijkheden," vertelt parketwoordvoerster Ine Van Wymersch. "Hij wil zijn nieuwe identiteit en nieuwe verblijfsplaats niet bekendmaken. Er worden geen verdere details gegeven. We weten wel dat hij in goede gezondheid verkeert," aldus Van Wymersch. De familie van Lembi werd recent op de hoogte gebracht van zijn bestaan, maar er is nog geen contact geweest met zijn achtergebleven familie in België.

"Het parket van Brussel wil onderstrepen dat een verdwijningsdossier nooit is afgesloten tot een persoon echt is teruggevonden of er een antwoord kan geboden worden aan de achtergebleven familie," stelt Van Wymersch.

De beweegredenen van de verwante persoon die de gouden tip gaf is niet bekend.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?