Clerfayt: ‘Cijfers bewijzen voordeel van eengemaakte politiezone niet’

TDN
© BRUZZ
08/05/2019
Ook in:
nl fr

Aan Nederlandstalige zijde bestaat quasi-eensgezindheid over een fusie van de zes Brusselse politiezones, maar de Franstalige partijen zijn terughoudend. Ook Bernard Clerfayt, lijsttrekker voor Défi in het Brussels parlement, is erop tegen. “Een vergelijking met Antwerpen toont aan dat er van schaalvoordelen en efficiëntie helemaal geen sprake is”, zei hij in Brussel Kiest, het kiesprogramma op BRUZZ-radio.

De fusie van de zes Brusselse politiezones: het is een thema dat al jaren op tafel ligt, maar nog steeds voor een duidelijke breuklijn zorgt tussen Nederlandstaligen en Franstaligen. Hannelore Goeman, lijsttrekker van one.brussels voor het Vlaams Parlement, ziet er net als zowat alle Nederlandstalige kopstukken in Brussel heel wat voordelen in.

“Dan houden de spelletjes tussen gemeente en het Gewest misschien eindelijk eens op. Een fusie maakt het mogelijk om een coherente strategie te ontwikkelen voor heel Brussel. Neem bijvoorbeeld de fietsbrigade in Brussel-Stad. Die bewees zijn nut en komt er nu ook in Schaarbeek. Maar eigenlijk moet er een fietsbrigade komen voor het hele gewest.”

"De oplossing zit niet in zes zones die elk hun eigen strategie toepassen. De problemen stoppen niet aan de gemeentegrenzen"

Hannelore Goeman (one.brussels)

Hannelore Goeman, plaats 2 op de lijst PS-SP.A in Schaarbeek

Behalve efficiëntie haalt Goeman ook een betere samenwerking aan. “In een eengemaakte zone wordt meer informatie uitgewisseld. Nu zitten er te veel agenten achter hun bureau en zijn er te weinig op straat”, aldus de Schaarbeekse politica.

“Er zijn gespecialiseerde teams nodig voor heel Brussel die zich specialiseren in thema’s als prostitutie, verkeersveiligheid en drugstrafiek. De oplossing zit niet in zes zones die elk hun eigen strategie toepassen. De problemen stoppen niet aan de gemeentegrenzen.”

'Personeelstekort bij parket'

Maar Clerfayt heeft zijn twijfels bij de argumenten van Goeman. Volgens de Défi-lijsttrekker vervult het parket die essentiële taak om de zes zones te laten samenwerken.

“Het parket stuurt de politie aan vanuit zijn visie over een onderzoek en werkt daarvoor samen met de verschillende zones. De politie levert goed werk, maar volgens mij is er vooral een tekort aan manschappen bij het parket. Daar zit het probleem.”

"Hoewel er in Antwerpen niet meer politiebeambten zijn, liggen de politiekosten in Brussel lager. Maar de criminaliteit is hier de laatste 15 jaar wél sterker gedaald"

Bernard Clerfayt (Défi)

Bernard Clerfayt (Défi), burgemeester van Schaarbeek

“Een eengemaakte politiezone zal er ook niet voor zorgen dat de politie dichter bij de mensen staat”, vult Clerfayt aan. “De nabijheid van de Brusselse politie is zijn grootste troef voor een kwaliteitsvolle dienstverlening”, stelt de burgemeester van Schaarbeek. “Bovendien worden de schaalvoordelen en de verhoogde efficiëntie niet aangetoond door de cijfers.”

Om dat te staven verwijst Clerfayt naar de situatie in Antwerpen, waar het politiekorps wel eengemaakt is. “Ik heb even een vergelijking gedaan. De politiekosten in Brussel liggen lager dan in Antwerpen. Toch zijn er niet meer politiebeambten. Per zone zijn er in Brussel ongeveer 250.000 inwoners, net zoals in Charleroi en Luik. Maar de criminaliteit is hier de laatste 15 jaar sterker gedaald dan in Antwerpen, Luik, Charleroi of Gent.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Brussel, Schaarbeek, Brussel Kiest 2019: Brussels parlement, Bernard Clerfayt, Hannelore Goeman, eengemaakte politiezone

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni