Bijna de helft van de mensen die zaterdagavond door de politie werden opgepakt bij de rellen na de wedstrijd Marokko-Portugal, was minderjarig. Dat bevestigt de politiezone Brussel-Hoofdstad/Elsene. "In onze zone werden 47 mensen opgepakt, van wie er 23 minderjarig waren", zegt politiewoordvoerster Ilse Van de Keere.

Na de overwinning van de Marokkaanse nationale ploeg tegen Portugal, in de kwartfinale van het WK Voetbal in Qatar, kwamen op verschillende plekken in Brussel honderden supporters van het Marokkaanse team op straat om te vieren. Dat gebeurde onder meer in de Dansaertstraat, op de Lemonnierlaan, aan de Zwarte Vijvers en op het gemeenteplein in Sint-Jans-Molenbeek, tussen Paviljoen en Berenkuil in Schaarbeek, en op het Baraplein in Anderlecht.

“In totaal heeft de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene zaterdag 47 mensen aangehouden, waaronder 23 minderjarigen”, zegt politiewoordvoerder Ilse Van de Keere. Voor minderjarige relschoppers werd er een proces-verbaal opgesteld dat door de politie zal worden overgemaakt aan het jeugdparket. Voor meerderjarige relschoppers werd er een pv opgesteld op basis van het algemeen politiereglement. Zij riskeren een gemeentelijke sanctie van maximum 300 euro.

Zware projectielen

“Wij zijn tussengekomen op het moment waarop er zware projectielen, zoals ijzeren staven, naar onze politiemensen werden gegooid”, zegt Van de Keere. Dit gebeurde in de omgeving van de Poincarélaan en de Luchthavensquare, niet ver van metrohalte Lemonnier.

“Op een bepaald moment werden er ook allerlei objecten vanop een werf in de buurt afgebroken en naar onze mensen gegooid. Daarna werd er ook vuurwerk afgestoken in de richting van de politie", zegt Van de Keere.

De politiewoordvoerder benadrukt dat de politie geen probleem heeft met feestvierders en een uitgelaten sfeer. “Maar als de veiligheid van de politie in het gedrang komt, dan grijpen wij in.”

Groene hesjes

De politie stond opnieuw in nauw contact met de buurtbewoners van de wijk. Tientallen vrijwilligers met groene hesjes aan vormden een mensenketting op de Lemonnierlaan om onstuimige voetbalsupporters uit de buurt van de politie te houden. De politie wil hen opnieuw uitdrukkelijk bedanken voor hun hulp.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni