Honderden mensen bij solidariteitsactie Globe Aroma

Bekijk ook de afspeellijst: zaterdag 17 en zondag 18 maart 2018

Honderden mensen zijn zaterdagnamiddag samengekomen op de Akenkaai om te protesteren tegen de politie-inval bij Globe Aroma. Daar werden vorige week zeven mensen zonder papieren opgepakt. De actievoerders bogen zich over de vraag hoe daarop te reageren.

Tijdens de actie deelden mensen getuigenissen van migranten over hun aanvaringen met de politie via een open mic. De teksten werden vertaald naar meerdere talen, waaronder Nederlands, Duits en Arabisch.

Ook was er een juridische helpdesk opgericht waar organisaties terecht konden met vragen over de legale status van mensen waarmee ze werken. Die blijft ook voortbestaan onder het dak van Globe Aroma.

Daarnaast vonden er debatten plaats. "We zoeken naar manieren om de schemerzone juridisch een plek te geven, want niemand werkt graag in een wettelijk vacuüm," melden de aanwezige culturele instellingen, die met concrete voorstellen willen komen.

Het steekt de culturele wereld dat de politie een gewelddadige inval heeft gedaan op een plek die een veilige haven is voor veel nieuwkomers, met of zonder papieren. Globe Aroma brengt namelijk creatieve nieuwkomers in contact komen met lokale kunstenaars. “Creatieve expressie en inburgering gaan hand in hand, en bij ons krijgen mensen met vallen en opstaan vertrouwen in hun nieuwe omgeving," zegt Globe Aroma.

De actiedag 'One Alarm, Many Voices' duurde tot 18.00 uur en werd georganiseerd door dertien culturele instellingen, waaronder K.A.K., de Beursschouwburg, Bozar en het Kaaitheater.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?