650 mensen op straat om hongerstakende sans-papiers te steunen

© BRUZZ - Belga
20/06/2021

Aan de Begijnhofkerk is een mars uit steun voor mensen zonder papieren vertrokken richting ULB. Op beide locaties voeren sans-papiers al 28 dagen lang een hongerstaking. Volgens de politie telt de mars 650 deelnemers. De betoging wordt gesteund door vakbonden, studenten en politieke partijen.

Op het plein voor het Begijnhofplein, waar hongerstakers verblijven, verzamelden sinds 15 uur enkele honderden mensen. Na enkele speeches vertrokken zij omstreeks 16 uur op een ongeveer 10 kilometer lange tocht die hen naar de campus van de Université Libre de Bruxelles aan de Franklin Rooseveltlaan in Elsene leidt, want ook daar en op de Vrije Universiteit Brussel verblijven er mensen zonder papieren die in een laatste poging op regularisatie zijn overgegaan tot een hongerstaking.

Vakbonden ACV en ABVV, de partij PVDA, de collectieven BXL refugees en Santé En Lutte en studentenvereniging COMAC waren allemaal zichtbaar aanwezig in de menigte met vlaggen. Maar daarnaast kwamen ook heel wat burgers hun steun betuigen met de hongerstakers.

'Leven in gevaar'

"Solidariteit met de sans-papiers", "Eén oplossing: de regularisatie", "Eerste, tweede of derde generatie, we zijn allemaal kinderen van immigranten" en "het zijn niet de mensen zonder papieren, maar de wet die moet veranderen" scandeerden de betogers.

Op kop van de mars toonden de manifestanten twee grote spandoeken met daarop "Sterven voor papieren, echt waar?" en "Het leven van de stakers is in gevaar". De betogers steunen de vraag van de mensen zonder papieren op een open en duidelijk regularisatiebeleid, want de sans-papiers willen ook ingezet worden tijdens de relance na de coronacrisis.

De actievoerders bezetten ook even het Flageyplein

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie