Een 25-tal klimaatactivisten hebben zondagnamiddag op het Schumanplein in Brussel een bijeenkomst gehouden, naar aanleiding van de start van het WK voetbal in Qatar en het einde van de internationale klimaatconferentie COP27 in het Egyptische Sharm-el-Sheikh. Volgens de klimaatactivisten is het wereldkampioenschap een volslagen aberratie. Ze roepen dan ook op tot een boycot.

"We houden van sportiviteit", zegt Kim Lê Quang van Rise for Climate. "Je kunt van voetbal houden, maar niet zo, niet met dit niveau van onfatsoenlijkheid. Slaven die stierven in omstandigheden die niet ondoorzichtiger konden zijn, stadions met airconditioning, honderdduizenden mensen die met het vliegtuig heen en weer reizen."

"In een tijd van wereldwijde crisis die ons allemaal in meer of mindere mate treft, dit mag niet worden toegestaan", gaat Kim verder. "Deze zomer hebben we allemaal, van dichtbij of veraf, de klimaatcrisis gevoeld: mega-branden, mega-overstromingen, mega-droogtes, energiecrisis. Als er nu niet gereageerd wordt, wanneer dan wel?".

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie