| oBelgix

Brusselaar 'Obelgix' gaat niet naar het WK in Qatar

Anke Dirix
© BRUZZ
15/11/2022

Obelgix - misschien wel de bekendste supporter van de Rode Duivels - zal er dit jaar niet bij zijn op het WK in Qatar. Nicolas Dardenne (39) uit Sint-Pieters-Woluwe kocht een half jaar geleden tickets, maar besloot die een paar weken geleden opnieuw te verkopen. “Ik kan het imago van Qatar niet rijmen met dat van Obelgix.”

Volgende week spelen de Rode Duivels hun eerste wedstrijd van het WK voetbal in Qatar, tegen Canada. Dat zullen ze dit keer zonder hun meest opvallende fan moeten doen, want Obelgix blijft dit jaar thuis.

Waarom heb je besloten om niet naar Qatar te gaan?

Nicolas Dardenne: Er is niet één reden, het is een combinatie van verschillende dingen. Ik had wel degelijk tickets gekocht, maar na alle polemieken en na alles wat er in de media verschenen is, heb ik besloten om die opnieuw te verkopen. Hoe dichter we bij het WK kwamen, hoe meer ik mij afvroeg of ik wel moest gaan.

De schending van de mensenrechten en het feit dat er heel veel arbeiders gestorven zijn in aanloop naar dit WK, zijn sowieso de belangrijkste redenen. Als ondernemer staat het haaks op mijn principes om mensen op die manier te behandelen. Het was gewoon te groot om naast mij neer te leggen.

"Voor mij moet een WK georganiseerd worden in een voetballand, een land waarin duizenden of zelfs miljoenen mensen gepassioneerd zijn door de sport."

Ergens in een gloednieuw stadion met airconditioning gaan zitten temidden van een woestijn, terwijl er tien kilometer verderop mensen in kampen wonen die onderbetaald en slecht behandeld worden? Terwijl er heel veel Belgen zich momenteel volop in een energiecrisis bevinden? Nee...

Voor mij moet een WK georganiseerd worden in een voetballand, een land waarin duizenden of zelfs miljoenen mensen gepassioneerd zijn door de sport. Het is zelfs nog niet zeker of je dit jaar een pint kunt drinken.

Zou je dezelfde beslissing hebben genomen als je niet Obelgix was, maar gewoon Nicolas?

Ik denk het wel, maar uiteraard denk je er meer over na als publiek figuur. Als ik in dat stadion zou gaan zitten, zouden mensen mij meteen herkennen. Ik probeer met Obelgix iets positief naar buiten te dragen, een figuur met waarden, normen en respect voor iedereen. Ik kon het imago van Qatar niet rijmen met dat van Obelgix, maar ook niet met mijn eigen waarden.

Ga je wel kijken?

Ja, thuis. Ik heb besloten om ook niet deel te nemen aan activiteiten die met het WK te maken hebben, zoals fanzones bijvoorbeeld. Maar ik ben nog altijd een trouwe fan die gepassioneerd is door de Rode Duivels, dus ik ga zeker kijken. Maar niet naar alle wedstrijden van het WK.

Hoe schat je de kansen van de Rode Duivels in?

Als supporter hoop ik uiteraard dat ze zo ver mogelijk geraken, maar we moeten ook realistisch blijven. Het wordt moeilijk. 't Is goed dat we niet meer in de favorietenpool zitten, we worden eerder als outsiders aanzien. Ik hoop dat de Rode Duivels match per match alles geven voor ons land, en voor de nationale driekleur.

Maar zoals ik al zei, het wordt bijzonder moeilijk. We hebben spelers die bijna veertig jaar oud zijn, spelers die ultra-prestaties leveren zoals Kevin De Bruyne en Thibaut Courtois, maar ook spelers die een beetje uit hun ritme zijn geraakt, zoals Eden Hazard na zijn blessure. Er zijn nog veel vraagtekens, maar als supporter kruis ik uiteraard de vingers en hoop ik dat we zo ver mogelijk geraken.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni