Zaalvoetbalclub als positief uithangbord Peterboswijk

Bekijk ook de afspeellijst: zaterdag 23 en zondag 24 maart 2019

Futsal Peterbos scheert hoge toppen dit seizoen. De club van jeugdwerking D'Broej promoveert bijna zeker naar tweede klasse en speelde vrijdag voor het eerst de kwartfinale in de Beker van België zaalvoetbal. BRUZZ volgde met een camera de trainers en jongeren in aanloop naar en tijdens de historisch bekerwedstrijd. "Deze match is het eerste evenement sinds de gewelddadige opstootjes vorig jaar. Je voelt dat heel de wijk via hun voetbalploeg wil tonen dat Peterbos meer is dan criminaliteit en problemen."

Het staat na twee keer 25 minuten spelen 7-7 tussen Peterbos en Lebbeke. We krijgen penalty's om te beslissen wie er naar de halve finale van de Beker van België zaalvoetbal mag. De Henri Simonetzaal in Anderlecht houdt het niet meer. De jongeren uit de Peterboswijk zijn op de afspraak met trommels en trompetten, ze willen de strafschoppen van de thuisploeg het liefst van al zelf in doel blazen.

Mix van frustratie en ontgoocheling

Eigenlijk had het niet op een penaltyserie mogen uitdraaien. Lebbeke scoorde immers meer doelpunten op verplaatsing dan Peterbos, zeven tegenover twee. Dus Lebbeke was volgens het reglement de winnaar van de dubbele confrontatie (2-2 heen, 7-7 terug). Maar de scheidsrechters geven de al verwende toeschouwers dus nog een extra toetje.

De doelman van Lebbeke pakt de vierde strafschop, de volgende penalty voor Lebbeke gaat binnen en de bezoekers plaatsen zich voor de halve finale. De fans en inwoners van Peterbos voelen een mix van frustratie en ontgoocheling. Ze aarzelen heel even om dat tot uiting te brengen, maar rennen dan toch richting hun spelers om ze te eren en troosten. De kapitein en doelman worden zelfs extatisch in de lucht gegooid. "Dit is wat de wijk nodig had", zegt jeugdwerker en trainer Khalid El Addaoui met een schorre stem. "We hebben via het zaalvoetbal laten zien dat Peterbos zijn problemen verwerkt heeft."

Positieve aandacht

De zaalvoetbalclub scheert hoge toppen dit seizoen onder de vleugels van jeugdwerkorganisatie D'Broej, dat een jeugdhuis heeft midden in de wijk. De promotie naar tweede nationale is zo goed als binnen, de kwartfinale was een succes. Niet sportief, maar wel op het vlak van zichtbaarheid en positieve aandacht voor Peterbos.

FANS_VAN_PETERBOS_ZAALVOETBAL
© BRUZZ
| De wijk zakte af naar de Simonetzaal, vaak in de geel-blauwe kleuren van de club. Meisjes, jongens, jong en oud.

"Er gebeuren heel veel positieve zaken in de wijk, maar het is moeilijk om ze naar de oppervlakte te brengen", zegt Reda Dahbi. Hij is ook jeugdwerker, geeft zaalvoetbaltrainingen en is Rode Duivel in het futsal. "We bieden de jongeren via D'Broej hulp op sociaal en professioneel vlak. Het zaalvoetbal helpt om een moeilijke groep te bereiken en hen structuur, discipline en organisatie te leren."

De nood aan die structuur en discipline is hoog in Peterbos. Jeugdhuis D'Broej kan niet altijd een antwoord bieden op de vraag naar hulp in verband met school, opvang en de financiële situatie van de plaatselijke families. "We krijgen heel wat uiteenlopende vragen", verklaart jeugdwerker Khalid. "Maar we kunnen niet iedereen helpen, helaas. Onze realiteit is dat we soms ook maar een jeugdhuis zijn. Ik hoop dat er met het wijkcontract van het gewest alvast op het niveau van infrastructuur en openbare ruimte veel zal veranderen."

Dromen van een zaal

Het nijpend tekort aan bijvoorbeeld sportinfrastructuur is in Peterbos heel duidelijk. De jeugdwerkers beschikken er enkel over een klein zaaltje waar onder meer boks en taekwondo wordt aangeleerd. Voor zaalvoetbal is er geen plaats, voor de trainingen wijken de jongeren geregeld uit naar Laken. Ook Khalid hoopt dat zijn club korter bij huis kan trainen en spelen. "De droom is eigen polyvalente sportzaal hier tussen de appartementsblokken, plaats is er genoeg."

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?