Een 250-tal betogers heeft zich zondagnamiddag verzameld voor het station Brussel-Centraal, om te protesteren tegen de impact op het klimaat van de ontbossing, zowel in het Amazonegebied als in Europa. De manifestatie werd georganiseerd door Rise For Climate, in samenwerking met Espirito Mundo en Tuiniersforumdesjardiniers.be, dat 27 burgercollectieven verzamelt.

De manifestatie begon met Braziliaanse percussionisten, gevolgd door speeches van de voorzitter van de Klimaatcoalitie Nicolas Van Nuffel, UCL-klimaatoloog Jean-Pascal van Ypersele en Noël Baker, klimatoloog van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie en vroegere voorzitter van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) van de Verenigde Naties. Ook Angela Mendes nam het woord. Zij is de dochter van de Braziliaanse vakbondsman en klimaatactivist Chico Mendes, die in december 1998 werd vermoord in opdracht van een grootgrondbezitter.

De activisten benadrukten dat de aarde, haar biodiversiteit en haar bewoners beschermd moeten worden, van Europa tot in het Amazonegebied, om de klimatologische verstoringen te vermijden waarmee heel wat landen al kampen. "Van groene ruimten in Brussel tot het uitgestrekte regenwoud in het Amazonegebied, de natuur is overal bedreigd door ongebreidelde commerciële exploitatie en een fout ontwikkelingsbeleid," aldus Rise for Climate. "Klimaatrampen zijn nu ook een realiteit in Europa en we vragen om een echte klimaatnoodtoestand uit te roepen en de uitvoering van de Green Deal te versnellen. Het klimaat moet op de agenda staan van elke vergadering van staatshoofden binnen de Europese Raad."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni