| Archeologische opgravingen in Brussel (archiefbeeld)

Archeologen op zoek naar overblijfselen leprakolonie in Evere

RV
© BRUZZ
31/10/2022

Archeologen van urban.brussels, de gewestelijke administratie voor stedenbouw, gaan in Evere op zoek naar overblijfselen van een 16de- en 17de-eeuwse leprakolonie. Dat meldt RTBF.

In augustus zijn er opgravingen gedaan op een braakliggend terrein dat momenteel gesaneerd wordt. Voordat de bouwwerken beginnen, voert het gewest een preventief archeologisch onderzoek uit op het terrein. Hoewel er volgens bepaalde archieven een leprakolonie was op deze plaats, is het niet zo eenvoudig om daar vandaag nog sporen van te vinden.

“We zijn naar deze site gekomen omdat we wisten dat er vroeger een leprakolonie was in deze wijk. We constateerden bodemerosie en een aantal haarden, of verbrandingsconstructies die eerder uit de 19de of 20ste eeuw zouden dateren,” zegt archeologe Julie Timmermans aan RTBF. Op dit moment zijn er dus nog geen sporen gevonden van de 16de- of 17de-eeuwse leprakolonie.

De site zou langs de Haachtsesteenweg in Evere liggen, die al bestond in de 16de eeuw. Een exact grondplan is er niet, dus er moet willekeurig gezocht worden. Timmermans: “ Uit oude teksten weten we dat het hier ergens heeft bestaan. Daarin staat informatie over de stichting en de overlijdens van de laatste patiënten in 1675.”

Aangezien de site dichtbij de begraafplaats van Evere zou hebben gelegen, is het niet evident om willekeurig opgravingen te doen in de buurt. Als de renovatiewerken weer opstarten en de aannemers toch nog op overblijfselen stuiten, moeten ze het Gewest op de hoogte brengen en is verder onderzoek naar de leprakolonie nog mogelijk.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni