Brussels politicus schakelt hulp artificiële intelligentie in voor parlementaire vraag

f144f73e-3234419014794723710202645633584921794504452n.jpg
Brussels parlementslid Jonathan De Patoul (Défi)
Brussels parlementslid Jonathan De Patoul (Défi)

Voor de eerste keer heeft een parlementslid in België gebruik gemaakt van artificiële intelligentie om een parlementaire vraag op te stellen. De eer is aan Jonathan De Patoul (Défi) die de hulp inschakelde van chatbot ChatGPT voor een vraag over artificiële intelligentie in het onderwijs.

In Nederland heeft ChatGPT al een motie opgesteld in de Tweede Kamer, maar in België hebben parlementsleden artificiële intelligentie links laten liggen, tot deze week. Komende vrijdag zal Brussels parlementslid Jonathan De Patoul een vraag stellen over artificiële intelligentie in het Franstalig onderwijs. De parlementaire vraag is bijna volledig opgesteld door chatbot ChatGPT, bericht La Dernière Heure.

"Meneer de minister, ik heb deze vraag niet helemaal alleen geschreven. Ook niet mijn medewerkers, maar het is wel degelijk artificiële intelligentie via ChatGPT die negentig procent van mijn werk gedaan heeft," zo begint De Patoul zijn vraag die vrijdag aan bod komt in de plenaire vergadering.

ChatGPT is erg populair onder studenten en zou door de examenperiode overbevraagd zijn. De Patoul heeft het over een interessante tool, maar met enkele beperkingen. "Ik wilde enkele persoonlijke vragen toevoegen. Als ik dat aan ChatGPT had gevraagd, had de chatbot honderd procent van het werk kunnen doen, maar voor politieke vragen lijkt de tool me niet geschikt te zijn. En dat stelt me gerust."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?