Social Media op smartphone
© PhotoNews

Enkel Vlaamse rechtse partijen zetten discriminerende boodschappen op sociale media

© Belga
03/12/2020

Een onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel heeft aangetoond dat uitsluitend rechtse partijen en politici uit Vlaanderen boodschappen publiceren op sociale media die als discriminerend worden beschouwd. Daarbij wordt door de auteurs bewust impliciete en suggestieve taal gebruikt om kritiek te vermijden.

Met de studie willen de onderzoekers een beter zicht krijgen op de grijze zone tussen opinie en haatboodschappen van politieke vertegenwoordigers.

Om de strategieën en kenmerken in kaart te brengen, werden Facebookberichten en tweets geanalyseerd die in de aanloop naar de verkiezingen van mei 2019 werden gepubliceerd op de accounts van de belangrijkste Vlaamse politieke partijen (Open Vld, N-VA, sp.a, PVDA, Groen, CD&V en Vlaams Belang), hun partijvoorzitters en twee invloedrijke partijleden die zich profileren op de thema's waarvoor gelijkekansencentrum Unia bevoegd is.

Onder de 3.121 Facebookberichten en 24.764 tweets afkomstig van 35 accounts bleken in totaal 95 Facebookberichten en 102 tweets te zitten die - hoewel ze niet strafbaar zijn - wel als discriminerend ervaren konden worden. Deze gingen voornamelijk over religie en herkomst of afkomst en werden voor de overgrote meerderheid door het officiële partij-account van Vlaams Belang en de politici van die partij verstuurd. Ook bij N-VA kwam een miniem aantal gevallen voor. Bij de andere partijen werden er geen gevonden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Wetenschap, Sociale media, VUB

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie