Persconferentie van 4 februari 2020 naar aanleiding van de eerste patiënt met het Coronavirus in België: Prof. Dr. Marc Van Ranst, Minister Maggie De Block, Dr.Lt-Kolonel Patrick Soentjens en Prof.Dr.Steven Van Gucht
© PhotoNews | Persconferentie op 4 februari naar aanleiding van de eerste patiënt met het coronavirus in België: links prof.dr. Marc Van Ranst (archiefbeeld)

Moet Brussel vrezen voor een corona-uitbraak zoals die in Noord-Italië? Volgens viroloog Marc Van Ranst is die kans niet denkbeeldig. Maar de procedures liggen vast en de experts zijn er klaar voor. “Een virus kan niemand tegenhouden.”

1. Heeft Brussel een groot risico op corona?

Het coronavirus rukt verder op en heeft nu ook Europa bereikt. “En als het virus in Italië uitbreekt, dan is er geen reden om aan te nemen dat het ook niet in België kan opduiken”, zegt viroloog Marc Van Ranst. Hij maakt deel uit van het expertencomité dat de overheid adviseert over de maatregelen om de risico’s van het virus voor de volksgezondheid te beperken.

Het ministerie van Volksgezondheid stuurt voortdurend informatie over symptomen en ‘verdachte landen’ door aan alle ziekenhuizen en huisartsen. Hoewel het virus na de draconische maatregelen in China over zijn piek heen lijkt bijvoorbeeld, zijn er nieuwe broeihaarden in landen als Italië.

Van Ranst acht het zeker mogelijk dat het virus in België eerst in Brussel boven water komt. “Hoofdsteden hebben wat meer risico’s: het zijn grote steden met veel inwoners, waar veel mensen passeren, en reizigers met het vliegtuig landen.”

2. Wat moet je doen als je corona vermoedt?

Virussen vallen niet tegen te houden, zegt Van Ranst. “Dat kun je gewoonweg niet verwachten van een overheid. We zien dat elk jaar met de griep. Dat is een virus dat we heel goed kennen, waar we vaccins en antivirale middelen tegen hebben. En zelfs daar zijn we er nooit in geslaagd de epidemie tegen te houden.”

Wie zich ziek voelt en mogelijk corona heeft opgelopen, moet in eerste instantie thuisblijven, zegt Vinciane Charlier, de woordvoerster van de FOD Volksgezondheid. “Als hij of zij in een van de getroffen zones is geweest, en symptomen vertoont, dan moet die persoon een test doen.”

“Als de test positief is, overlegt de huisdokter met de gezondheidsinspectie of de patiënt naar een van de twee ‘referentieziekenhuizen’ voor het coronavirus moet.” Dat zijn het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel en het UZA in Antwerpen: twee ziekenhuizen waar patiënten in onderdrukkamers met filters verpleegd kunnen worden, waardoor het virus niet naar buiten kan.

3. Wie maakt er kans op het coronavirus?

Iedereen kan potentieel met het coronavirus besmet worden, omdat het virus pas voor het eerst bij ons is opgedoken en niemand al antistoffen heeft opgebouwd.

Dat is anders dan bij griep bijvoorbeeld. "Bij het influenzavirus is er altijd wel een groep die niet geïnfecteerd kan worden", zegt Van Ranst, die het voorbeeld van de Mexicaanse griep uit 2009 aanhaalt. “Mensen die geboren zijn tussen 1918 en 1957 hadden nog antistoffen tegen de Spaanse griep in hun bloed. Oudere mensen werden toen niet getroffen."

4. Wat als iemand in België besmet is met corona?

Als er eenmaal een besmetting in België zou zijn vastgesteld, dan treedt de tweede fase van het actieplan in werking, om de verspreiding van de ziekte zo snel mogelijk te stoppen. De mensen met wie de zieke contact heeft gehad, worden door de overheid opgespoord en verwittigd. Die mensen krijgen ook het advies om thuis te blijven en meermaals hun koorts te meten.

Als de verspreiding niet meer te stoppen valt, zal de FOD Volksgezondheid proberen ze in te dijken. Slachtoffers worden thuis behandeld of indien nodig in de ziekenhuizen, die daarvoor zo veel mogelijk ziekenhuisbedden zullen vrijmaken. “Het is nog nooit eerder gebeurd, maar in die uitzonderlijke omstandigheden kan de overheid beslissen grote evenementen of betogingen af te gelasten”, zegt Vinciane Charlier van de FOD Volksgezondheid. Dat gebeurde ook in Italië met het carnaval van Venetië. "Zelfs een complete vergrendeling van een stad of dorp kan in zeer uitzonderlijke gevallen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Wetenschap, Samenleving, coronavirus, Vinciane Charlier, Marc Van Ranst, viroloog, Sint-Pietersziekenhuis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni