Jaar lang niet mogelijk lichaam aan ULB te schenken

Het Erasmusziekenhuis in Anderlecht

Het schenken van een lichaam aan de wetenschap zal een jaar lang niet mogelijk zijn aan de faculteit Geneeskunde van de ULB op de Erasmuscampus in Anderlecht. Aan de oorzaak liggen renovatiewerken die tot eind 2020 zullen duren.

Dat ontdekte de RTBF toen de redactie werd gecontacteerd door een vrouw die meldde dat het testament van haar moeder niet kon worden ingewilligd. “Mijn moeder sloot vijf jaar geleden een testament af met de ULB,” vertelt de Brusselse vrouw. “Ze stierf op 17 december en het was de bedoeling dat haar lichaam zou worden overgebracht naar de ULB. Maar toen het mortuarium contact opnam met de universiteit, bleek dat niet mogelijk.”

Aan de oorzaak liggen renovatiewerken die een jaar in beslag zullen nemen. Daarbij zullen de laboratoria grondig onder handen worden genomen. “We gaan de dissectietafels en de vloeistof- en luchtafvoer volledig vernieuwen en aanpassen aan de huidige normen. Op die manier kunnen we garanderen dat onze studenten toegang hebben tot meer performante lokalen,” klinkt het bij de ULB.

De familie van wie het testament niet kon worden uitgevoerd, vindt het vooral jammer dat de ULB de moeite niet nam om iedereen te verwittigen. “Als we dat eerder wisten, hadden we kunnen anticiperen,” klinkt het. Maar de ULB verontschuldigt zich door te zeggen dat dit onbegonnen werk had geweest. “Onze database bevat ongeveer 10.000 testamenten en het enige contact dat we met deze families hebben, is helaas enkel wanneer er een sterfgeval is.”

Als alternatief voor het feit dat de ULB een jaar lang geen lichamen meer zal kunnen ontvangen, stelt de universiteit voor om over te gaan tot de traditionele begrafenis of crematie. Een andere optie is dat de ULB de families om toestemming vraagt om het lichaam te laten gebruiken door andere universiteiten met wie de ULB samenwerkt. “We zijn volop bezig met afspraken hierrond,” klinkt het. “Momenteel zijn er afspraken met de UCL, zijn er contacten met de VUB en met de Université de Mons.”

De medische faculteit van de ULB ontvangt gemiddeld één tot drie lichamen per week. Die lichamen worden hoofdzakelijk gebruikt voor het onderwijs aan onder andere studenten geneeskunde en tandheelkunde. “Maar sommige lichamen worden natuurlijk ook gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe technieken,” klinkt het nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?