NASA-sonde, met Brusselse onderzoekster in team, landt vandaag op Mars

© NASA/JPL-Caltech
| Ruimtesonde InSight landt, als alles goed gaat, vanavond op Mars. (Artistieke impressie)

De Brusselse wetenschapster Véronique Dehant werkt mee aan de nieuwe Marsmissie InSight van het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA. Als alles goed gaat landt de robot vanavond rond negen uur op de rode planeet.

Dehant is verbonden aan de Koninklijke Sterrenwacht van België en is een autoriteit op het vlak van planeetrotaties. In het nieuwe Amerikaanse onderzoek staat Dehant aan het hoofd van een internationaal team. Ze zal aan de hand van aardbevingsgolven de draaiing van de planeet onderzoeken. Wetenschappers zullen zo onder andere kunnen vaststellen of de kern van Mars vast of vloeibaar is.

Beelden van de lancering van de ruimtesonde InSight in mei

De expeditie met de ruimtesonde InSight is de belangrijkste Marsmissie sinds de landing van de robot Curiosity in 2012. In tegenstelling tot Curiosity, die over het oppervlak van de planeet beweegt, zal InSight op een plaats blijven. De nieuwe machine zal in de planeet boren en onderzoekt naast Marsbevingen ook de afkoeling in de korst van de planeet en de rotatie van de planeet aan de hand van radiosignalen.

VUB-rector Pauwels live vanuit de VS

De VUB zendt de landing van de ruimtesonde InSight live uit. Rector Caroline Pauwels is uitgenodigd in Pasadena in de VS en zal tijdens een Skypegesprek de landing becommentariëren. In Brussel geven professoren Philippe Claeys en Steven Goderis meer uitleg over de rode planeet.

Je kan de landing volgen op de website van NASA vanaf acht uur Belgische tijd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?