Nieuw soort nachtvlinder gespot op campus VUB

© Wikimedia Commons
| De nachtvlinder Gelechia Sestertiella, voor het eerst gespot op de VUB.

Nachtvlinderonderzoeker Bart Van Camp heeft op de campus van de Vrije Universiteit Brussel in Elsene een nachtvlinder ontdekt die voor het eerst gespot is in de Benelux. Het gaat om de Gelechia Sestertiella, een palpmot die nog geen Nederlandse naam heeft.

De vondst is uitzonderlijk, omdat er in een hoofdstedelijk gebied weinig motten verwacht worden. Op de campus humane en exacte wetenschappen van de VUB telde Van Camp 110 soorten nachtvlinders. Eerder vond hij ook 100 soorten op de nabijgelegen site van de VRT.

Bij elke vangst treft de nachtvlinderonderzoeker soorten aan die nog niet eerder werden gemeld in het hoofdstedelijk gewest. In totaal werden er tot op heden ongeveer 2.500 soorten nachtvlinders aangetroffen in Belgiƫ.

"Het is ongelooflijk welke diversiteit er te vinden is in groene eilandjes in de stad, zoals de VUB-campus. Maar het is nog ongelooflijker dat bijna niemand dat beseft. We moeten niet alleen inzetten op meer wetenschappelijk onderzoek naar stadsecologie, we moeten de mensen ook tonen wat voor moois er te vinden is aan hun achterdeur, in de straat of in de stad", stelt Van Camp.

De VUB zet al enkele jaren in op de biodiversiteit van haar campussen. De Brussels Health Campus in Jette, gelegen vlakbij het Laarbeekbos en de moerassen van Jette en Ganshoren, werd zelfs aangeduid als Natura 2000-gebied. Op de campus in Jette leeft onder meer een zeldzame inheemse ringslang.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?