VUB bouwt kolencentrale om tot biomassacentrale

© Belga
16/11/2018

De Engie-kolencentrale in Rotterdam wordt omgebouwd tot een biomassacentrale. Aan het project neemt ook VUB-professor Julien Blondeau deel, die met zijn team zal instaan voor het wetenschappelijke luik. Want voor het eerst wordt de ombouw naar een biomassacentrale gemeten in functie van kostenefficiëntie en duurzaamheid. De onderzoekers zullen hiervoor innovatieve metingsmodellen bouwen en metingen doorvoeren.

Blondeau en zijn team maken deel uit van Arbaheat, een Europees samenwerkingsverband met zeven andere partners, waaronder Engie, het Noorse Arbaflame en een Noorse universiteit. Het project werd geselecteerd na een oproep van de Europese Commissie. Die was op zoek naar een antwoord op de vraag of het kostenefficiënter is om bestaande centrales om te bouwen, dan om nieuwe centrales te bouwen.

"Wij zijn ervan overtuigd dat dat inderdaad het geval is als we ze ombouwen met deze technologie", zegt Blondeau. "De brandstof zal iets duurder zijn, maar de kost van de uitbating wordt in totaal toch lager, omdat de investeringen lager zijn."

De onderzoekers willen bij de centrale een "demoplant" bouwen, een nieuwe installatie die biomassa ontvangt en die omvormt tot pellets die in hun eigenschappen vergelijkbaar worden met steenkool. Daardoor verlaagt de ombouwkost van een kolencentrale naar een biomassacentrale beduidend.

Daarnaast zullen omgebouwde centrales ook warmte opwekken voor een warmtenetwerk in Rotterdam, en zelfs organische bijproducten zoals biochemicaliën. "Daardoor zal de efficiëntie ook aanzienlijk verhogen", legt Blondeau uit.

Het is niet de eerste keer dat een kolencentrale wordt omgebouwd tot een biomassacentrale. Dat gebeurde in ons land ook al in Luik en bij Gent. "Die centrales waren al ouder en dus minder qua efficiëntie en uitstoot", zegt Blondeau. "De centrale in Rotterdam is een van de modernste ter wereld en erg groot, met een capaciteit van 800 megawatt."

Het volledige project zal vier jaar duren. De Europese Unie kent 19 miljoen aan subsidies toe.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Wetenschap, VUB, Engie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni