VUB brengt robotica en revalidatiewetenschappen samen in nieuw onderzoekscentrum

© Belga
14/09/2022

De Vrije Universiteit Brussel heeft woensdag samen met het UZ Brussel het nieuwe BruBotics Rehabilitation Research Center (BRRC) geopend. Op de Erasmus Hogeschool Brussels Health Campus in Jette brengt dit onderzoekscentrum robotica en revalidatiewetenschappen samen om technologische toepassingen verder te ontwikkelen en toe te passen.

Technologie zoals robotica, virtual reality of gaming apps wordt nu al gebruikt bij revalidaties, maar het is vaak nog niet geweten waar en wanneer die het meeste effect heeft voor de patiënten. Het BRRC wil hier een antwoord op bieden door nieuwe technologische toepassingen te ontwikkelen en bestaande zaken te testen.

"We vinden het belangrijk dat er niet zomaar technologie ontstaat, maar dat de methode wetenschappelijk onderbouwd is. Met dit centrum willen we specifiek bereiken dat er een nauwe samenwerking komt tussen verschillende disciplines, voornamelijk tussen ingenieurs en revalidatiewetenschappers," vertelt professor Eva Swinnen van het BRRC.

"Daardoor kunnen we meer effectieve technologieën ontwikkelen. En daarnaast willen we ook samenwerken met klinische centra en ziekenhuizen, zodat de technologie ook tot bij de patiënt geraakt en niet blijft zitten in de onderzoekswereld."

In het BRRC krijgen de onderzoekers toegang tot een hoogtechnologisch labo met apparatuur voor bewegingsanalyse, waardoor er uitgebreid klinisch getest kan worden. Patiënten zullen er niet komen, want het is en blijft een onderzoekscentrum. Al moet de nauwe samenwerking met klinische centra en ziekenhuizen de uitwisseling van technologieën wel bevorderen. Met het UZ Brussel is er bijvoorbeeld al een akkoord voor het gebruik van een roboticatoestel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni