| Onderzoeker Pim Kaskes

VUB-studie over einde dinotijdperk: 'Rots zo groot als Brussel werd aardkorst ingeboord'

© Belga
02/05/2023

Geoloog Pim Kaskes (VUB) werpt met zijn doctoraatsonderzoek nieuw licht op het einde van het tijdperk van de dinosauriërs. Toen heeft namelijk het 'snelste geologische proces ooit' plaatsgevonden, aldus Kaskes na een reconstructie van de eerste momenten na de inslag van de meteoriet.

Het onderzoek van Kaskes start bij de inslag van de befaamde Chicxulub meteorietinslag, "een van de meest catastrofale gebeurtenissen in de geschiedenis van onze planeet", aldus de geoloog, die woensdag zijn doctorstitel op de VUB behaalde. "De inslag bracht een abrupte klimaatverandering teweeg en de krijt-paleogeen massa-extinctie, verantwoordelijk voor het uitsterven van driekwart van het leven op aarde, waaronder de niet-vliegende dinosauriërs."

De inslag van de meteoriet was een kwestie van een seconde. "Mijn doctoraat begint eigenlijk op dat cruciale ogenblik. We kunnen ons dat bijna niet voorstellen: een rotsblok zo groot als het Brusselse Gewest dat met een snelheid van een geweerschot de aardkorst wordt ingeboord."

66 miljoen jaar geleden

De interesse van Kaskes werd gewekt door wat er nadien gebeurde, de vorming van het sueviet-gesteende, "dat normaal gesproken tot honderdduizenden jaren duurt, maar in dit geval in één dag gebeurde, het grootste deel enkele luttele minuten na de meteoorinslag." Volgens Kaskes is de Chicxulub-krater de enige plek ter wereld waar dit geologische proces zo goed te zien is.

Door de boorkern van de suevietenlaag te onderzoeken is Kaskes tot deze vaststelling gekomen, op deze manier kon hij in zijn doctoraat de eerste momenten na de inslag van de meteoriet - zo'n 66 miljoen jaar geleden - reconstrueren.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni