VUB-professor pleit voor algemene volksscreening naar erfelijke kankers

© Facebook

Kankerexpert Jacques De Greve (VUB en UZ Brussel) pleit in aanloop naar de verkiezingen voor een algemeen bloedonderzoek bij de bevolking, zodat erfelijke kankers preventief aangepakt kunnen worden. Bij de vereniging van huisartsen Domus Medica zijn ze voorzichtiger en vragen ze eerst verder onderzoek naar de voordelen van zo'n screening.

Volgens cijfers van de Stichting tegen Kanker kregen 68.216 Belgen in 2016 te horen dat ze kanker hebben. In 10 procent van de gevallen ging het om erfelijke of familiale kankers. Dragers van een, vaak geërfd, gemuteerd gen hebben een verhoogd risico op kanker.

De meest voorkomende erfelijke kankers zijn borst-, eierstok-, darm- en baarmoederkanker. De Greve stelt dat via een bloedstaal relatief makkelijk en goedkoop onderzocht kan worden of iemand erfelijk belast is. Momenteel gebeurt dat enkel bij mensen met een sterke voorgeschiedenis van kanker in de familie. "Op die manier gaat de test zijn preventieve doel voorbij," vindt de VUB-prof.

"Ik stel daarom voor om iedereen die dat wenst toegang te geven tot dergelijke tests", klinkt het verder. "De kosten van dergelijke preventieve testen zijn bovendien fel gedaald en de geschatte kostenbesparing in de behandeling van kanker zal een veelvoud zijn van die kost. Het gaat immers om een eenmalige kost."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?