VUB richt 'Smart Village Lab' op

© Barbara Oorts

Om te onderzoeken hoe wonen in de toekomst slim, duurzaam en energie-efficiënt kan worden, richt de Vrije Universiteit Brussel (VUB) het 'Smart Village Lab' op. De innovatieve proeftuin komt er op de researchcampus Green Energy Park van de Brusselse universiteit in Zellik. De VUB, Green Energy Park en de Vlaamse speerpuntcluster energie Flux50 investeren 3 miljoen euro in het project.

"Het Smart Village Lab bestaat uit verschillende 'flexibele' woningen die voornamelijk worden ingezet voor de ontwikkeling van intelligente systemen waarmee een woning slim en duurzaam kan worden aangestuurd", legt de VUB uit. "De woningen zullen onderling elektrische en thermische energie uitwisselen via een 'Smart Energy Grid', een energienet waaraan ook collectieve energiesystemen verbonden zijn zoals buurtbatterijen en collectieve laadinfrastructuur voor elektrische wagens."

Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld zonnepanelen te linken aan de auto, een thuisbatterij, de wasmachine of aan verwarming. "Met de komst van een capaciteitstarief vanaf 2022, waarin piekverbruik mee een stuk van de factuur zal bepalen, zal het belangrijk worden om elektriciteitsgebruik te gaan spreiden. Een gelijktijdig gebruik van bijvoorbeeld een wasmachine, het opladen van een batterij en koken zal de rekening dan gevoelig doen verhogen."

Bedoeling is om met de proeftuin Vlaamse en Europese onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten te steunen, omdat nieuwe technologieën zo onmiddellijk in een reële omgeving getest en verfijnd kunnen worden. Daarnaast wordt ook ingezet op vorming: zowel scholen als het brede publiek kunnen op bezoek komen.

De VUB maakt zelf 1,6 miljoen euro vrij voor het 'Smart Village Lab'. De universiteit kan ook rekenen op 300.000 euro van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en 800.000 euro van Interreg North West Europe. De proeftuin wordt in het najaar van 2020 plechtig geopend.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?