VUB-spin-off verdubbelt kansen om via ivf zwanger te raken

© BX1

Een team van VUB-wetenschappers achter de spin-off Fertiga is erin geslaagd om een methode te ontwikkelen waarmee de kwaliteit van eicellen bepaald kan worden. Zo kunnen de beste eicellen geselecteerd worden, wat de kans op een baby voor ouders met vruchtbaarheidsissues aanzienlijk vergroot.

Bij de 'corona test' worden in een laboratorium de zogenaamde “coronacellen” – dit zijn de cellen aan de buitenkant van de weggenomen eicel, en een beetje te vergelijken met de eischil – geanalyseerd.

Bij klassieke ivf-behandelingen worden die cellen weggegooid. Maar eigenlijk geven die een goede indicatie van de kwaliteit van de eicel. Door ze te analyseren, kunnen dokters het embryo van de beste eicel uitkiezen die de grootste kans op een zwangerschap biedt, en deze terugplaatsen.

Dubbel zo vaak zwanger

Uit studies met meer dan honderd patiënten in het UZ Brussel bleek dat het zwangerschapspercentage verdubbelde door de toepassing van de test. De techniek kan ook toegepast worden bij vrouwen die hun eicellen ingevroren hebben voor later gebruik.

“Deze test doet de effectiviteit van een vruchtbaarheidsbehandeling sterk toenemen,” klinkt het. “Dat bespaart veel geld en tijd, maar ook vooral menselijk leed. Ons motto is dan ook één poging, één kind.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?