UZ Brussel, het Universitair Ziekenhuis van de VUB in Jette

| UZ Brussel, het Universitair Ziekenhuis van de VUB in Jette.

VUB-studie in Nature doet hopen op grote stap voorwaarts in genezing diabetes type-1

© Belga
28/11/2023

Een onderzoek gevoerd door verschillende internationale onderzoekscentra doet hopen op een grote stap voorwaarts in het genezen van diabetes type-1. Voor het eerst is gebleken dat middels het gebruik van onderhuidse implantaten voldoende insuline aangemaakt kan worden om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren. Dat melden het Diabetes Research Center van Vrije Universiteit Brussel (VUB) en UZ Brussel.

De resultaten van het klinische onderzoek werden gepubliceerd in het vooraanstaande en internationaal gerenommeerde wetenschappelijke vaktijdschrift Nature Biotechnology. Verschillende internationale onderzoekscentra onderzochten samen in welke mate een implantaat kan resulteren in het aanmaken van insuline om schommelingen in de bloedsuikerspiegel te vermijden.

Type 1 diabetes kan op elke leeftijd ontstaan en is de meest voorkomende vorm onder de 40 jaar. De aandoening veroorzaakt een verlies van betacellen in de pancreas, waardoor geen insuline meer kan worden geproduceerd.

Mogelijke behandelingen zijn het toedienen van insuline, wat tot ernstige complicaties kan leiden, of de transplantatie van de verloren betacellen. Dat laatste heeft in eerdere onderzoeken aangetoond een effectieve therapie te zijn, maar een tekort aan donororganen speelt de behandeling parten.

Implantaten

De implantaten die afkomstig zijn van menselijke stamcellen kunnen dat tekort in de toekomst mogelijks opvangen.

Bij drie op de tien onderzochte patiënten leidt het implantaat tot een voldoende grote insulineproductie om grote schommelingen in de glucosewaarden af te wenden. "Bij 7 patiënten noteerden we geen klinische verbetering. De analyse wees aan hoe de uitkomst zou kunnen worden verbeterd", zegt Bart Keymeulen, VUB-professor en diensthoofd Diabeteskliniek UZ Brussel.

"Deze publicatie in Nature Biotechnology is een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling van een stamceltherapie voor patiënten met type 1 diabetes", vervolgt de coördinator van het European Commission-Horizon 2020 Beta Cel Therapy-programma Daniël Pipeleers. "Het onderbouwt de strategie om een stamcelgederiveerd implantaat te ontwikkelen tot therapeutisch micro-orgaan."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni