VUB-team combineert succesvol radio- en immunotherapie in kankerbehandeling

© PhotoNews

Professor Jo Van Ginderachter van de Vrije Universiteit Brussel is er samen met zijn team in geslaagd om voor het eerst radiotherapie en immunotherapie succesvol te combineren bij een kankerbehandeling. Deze techniek moet leiden tot een preciezere en effectievere behandeling van de tumor en vergroot zo de overlevingskansen van de patiënt.

Bij de combinatie van radio- en immunotherapie worden de radioactieve stoffen die gebruikt worden bij klassieke kankerbehandelingen gekoppeld aan nanobodies, heel kleine en stabiele antilichamen. Deze antilichamen worden intraveneus, via een spuit in een ader, toegediend. Ze zullen zich in het lichaam van de patiënt binden aan macrofagen, een veelvoorkomende celtype dat vaak voorkomt in regio's van de tumor die resistent zijn tegen bestraling. Op die manier kunnen de radioactieve stoffen tot in de kern van de tumor gebracht worden.

De eerste testen bij borsttumoren zijn al veelbelovend. Door het gebruik van de therapie groeien de tumoren trager en de therapie slaat aan bij tumoren die resistent zijn tegen andere vormen van therapie. Verder onderzoek moet nu uitwijzen of deze gecombineerde behandeling ook werkt bij andere vormen van kanker.

"Het belangrijkste voordeel is dat we zo de bestraling heel doelgericht naar de plaats in de tumor kunnen brengen waar die het hardste nodig is. Dit is zeker een belangrijke stap voorwaarts die de overlevings- en genezingskansen van kankerpatiënten kan vergroten," besluit professor Van Ginderachter.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?