Ziekenhuizen bundelen krachten in kankeronderzoek

In de studie van de VUB worden zelfstandigen bevraagd naar hoe groot de impact van de ziekte is.

Vanaf 1 juli 2019 gaat het Brussels netwerk voor Next Generation Sequencing (NGS) van start. NGS moet een gerichtere behandeling van kanker toelaten, "met een pistool in plaats van met een kanon". Het netwerk bestaat uit het UZ Brussel, het Erasmusziekenhuis en dertien andere ziekenhuizen.

Voor een correcte diagnose en een doelgerichte behandeling moeten dokters mutaties in het DNA van tumorcellen in kaart kunnen brengen. Met Next Generation Sequencing (NGS), nieuwe technologie in de medische wereld, kan dat.

"Tot voor kort werd telkens naar een gen of een pallet van tien genen gekeken", legt Frederik Hes, diensthoofd van het Centrum voor Medische Genetica in het UZ Brussel, uit. "Deze nieuwe technologie stelt ons in staat om naar al onze 20.000 genen te gaan kijken. Tot nu toe hebben we hiermee veel ervaring opgedaan met borstkanker en in enige mate darmkanker, maar dit kan interessant zijn voor alle kankerpatiënten."

Doelgerichte behandeling

Op 1 juli starten de VUB en de ULB een NGS-netwerk. Het UZ Brussel en het Erasmusziekenhuis gaan samenwerken met onder meer het Jules Bordet Instituut en het Sint-Pietersziekenhuis. In totaal zullen vijftien ziekenhuizen van het VUB-ULB-netwerk NGS kunnen aanbieden.

"Het belang van deze samenwerking is dat we met NGS heel zeldzame varianten gaan vinden in het DNA", aldus Hes, "en om die goed te kunnen interpreteren is het nodig dat we met zoveel mogelijk mensen kunnen kijken naar wat die zeldzame afwijkingen kunnen betekenen voor de patiënt."

Door NGS toe te passen is bovendien een meer doelgerichte behandeling mogelijk, met meer kans op succes. "De chemotherapie wordt gerichter, een pistool in plaats van een kanon."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?