De campus van de VUB
© Collectie CAVA F5929 3

VUB-wetenschappers ontwikkelen zelfrijdende en zelflerende rolstoel

© Belga
01/03/2020

Een team van wetenschappers van het ArtificiaI Intelligence Experience Center aan de Vrije Universiteit Brussel heeft een zelfrijdende rolstoel ontwikkeld die zelfstandig nieuwe handelingen aanleert. Dankzij een innovatief algoritme experimenteert de rolstoel in zijn eigen omgeving en wordt het leerproces versneld.

Het algoritme dat de wetenschappers uitvonden, stuurt de rolstoel aan volgens een combinatie van vormen van reinforcement learning. Bij het klassieke principe van reinforcement learning pikt de computer zelf nieuwe zaken op door te experimenteren binnen zijn werkomgeving, maar dat vereist veel interacties en zorgt voor een leerproces van zeer lange duur. Het nieuwe algoritme dringt de leertijd stevig terug.

"Reinforcement learning is eigenlijk een systeem gebaseerd op trial-and-error: de rolstoel wordt beloond als die iets goed doet, bijvoorbeeld een obstakel vermijden. Wanneer de rolstoel een ongewenste actie doet, wordt die gestraft. Ons algoritme combineert op een slimme manier verschillende types van reinforcement learning, zo compenseert de ene de zwaktes van de andere. Dit resulteert in een leerproces dat heel snel gaat als we voldoende zeker zijn, en voorzichtig bijstuurt bij onzekerheid", legt hoofdonderzoeker Denis Steckelmacher uit.

Veiliger en comfortabeler

Het innovatieve leerproces van de zelfrijdende rolstoel gaat verder dan het wetenschappelijk onderzoek, want de rolstoel kan ook effectief gebruikt worden. Het resultaat zijn veiligere en comfortabelere rolstoelen die meteen ingezet kunnen worden.

"Een van de streefdoelen van het AI Experience Center is die kunstmatige intelligentie te gebruiken ten voordele van de mens, als hulpmiddel voor een makkelijker of beter leven. Deze rolstoel is daar een sterk voorbeeld van", stelt professor Ann Nowé.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Wetenschap, VUB, onderzoek, rolstoel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie