| Damya Laoui (links) en Yamina Krossa (rechts)

Alex Agnew draagt 90.000 euro bij voor kankeronderzoek VUB

CD
© BRUZZ
03/02/2023
Updated: 04/02/2023 09.42u

Het VUB Yamina Krossa Fonds haalde 533.000 euro op voor onderzoek van bio-ingenieur Damya Laoui en haar team. Daarmee willen ze een kankervaccin ontwikkelen tegen terugkerende tumoren en uitzaaiingen. Ook Alex Agnew droeg z'n steentje bij met maar liefst 90.000 euro.

Vijf jaar geleden besloot Yamina Krossa om te helpen met financiering zoeken voor het kankeronderzoek van Laoui. Het onderzoeksteam van Laoui had namelijk ontdekt dat er in tumoren bepaalde cellen zitten die ons lichaam kunnen beschermen tegen kanker. Het gaat om de zogenaamde 'dendritische cellen'. Doordat ze stukjes van kankercellen opnemen, kunnen ze de soldaten van het afweersysteem activeren.

Dendritische cellen gebruiken om kanker te bestrijden is niet nieuw, maar de manier waarop Laoui het doet wel. Eerdere methodes met dendritische cellen bestrijden slechts kanker bij een deel van de patiënten. De methode van Laoui werkt en is inzetbaar voor alle vaste tumoren, blijkt uit het eerste onderzoek op muizen.

Herval voorkomen

Belangrijk is ook dat de cellen een 'geheugen' tegen de kanker opbouwen. Daardoor zou de kans op terugkeer van een tumor sterk omlaag gaan omdat het immuunsysteem de kanker naar buiten zal werken.

"Het is echt baanbrekend onderzoek om kankerpatiënten te beschermen tegen herval," zegt Krossa die zelf ex-borstkankerpatiënt is. "90 procent van de overlijdens van kankerpatiënten is na herval en uitzaaiingen. Het is dus heel belangrijk dat zo’n vaccin er komt."

Het doel was om 400.000 euro te genereren voor het onderzoek. Dat bedrag werd behaald en zelfs overschreden. "Dat is het resultaat van de inspanningen van heel veel mensen," zegt Krossa. "Van de student die vijf euro gaf tot de stand-up comedian Alex Agnew, die 1 euro per verkocht ticket aan het fonds uitkeerde," zegt Krossa. Dat laatste bracht in totaal 90.000 euro op.

Maar Laoui is er nog niet: in totaal is er 1,2 miljoen euro nodig om het volledige onderzoek te financieren. Met het ingezamelde geld kan het team van Laoui het onderzoek van de afgelopen jaren voortzetten. "Zonder het VUB Yamina Krossa fonds zou het opstarten van een klinische studie ondenkbaar zijn," zegt Laoui.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni