Besix wil Koning Boudewijnstadion renoveren

Komt het Eurostadion er niet, dan is bouwbedrijf Besix kandidaat om het oude Koning Boudewijnstadion te renoveren. Dat zegt Johan Beerlandt, voorzitter van de raad van bestuur, in de krant Het Nieuwsblad. Het bedrijf zou een bod gedaan hebben, maar zowel de stad Brussel, eigenaar van het stadion, als het Gewest houden de boot af.

koning_boudewijnstadion_memorial_van_damme_cmyk.jpg
Als het van bouwgroep Besix afhangt, kan de Memorial Van Damme blijven bestaan. In de renovatieplannen van de groep is er plaats voor een atletiekpiste.

Besix, de bouwgroep die sinds vorige maand de voetbalbond sponsort, zegt het oude stadion te kunnen renoveren voor minder dan 200 miljoen euro. De renovatie zou niet alleen de bestaande atletiekpiste behouden maar ook ruimte overhouden om het grote NEO-project op de Heizel te kunnen realiseren.

Er zou al een voorstel op tafel liggen bij de stad Brussel, voorlopig zonder gehoor. De stad is een koele minnaar van de renovatie en ziet (nog steeds) heil in een nagelnieuw Eurostadion op de Heizelvlakte. "Er is geen plan-B. Het wordt het Eurostadion of niets," zei schepen van sport Alain Courtois (MR) eerder op de Brusselse gemeenteraad.

Ook Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) is een renovatiescenario niet genegen. "Dat kan enkel als er publiek geld op tafel komt, en daar is nu echt geen sprake van," klonk het eerder in een interview met de krant La Dernière Heure.

Toch toont de bouwgroep zich weerbaar in de krant Het Nieuwsblad. "[De renovatie] kan voor minder dan 200 miljoen euro en we kunnen het 100 procent financieren. Om het stadion dan mee te exploiteren,” klinkt het.

Eurostadion

Het grootste voetbalstadion van het land, de grootste ondergrondse parking van Europa: superlatieven genoeg in de plannen voor een nationaal voetbalstadion op de site van Parking C. Maar wordt het stadion ooit gebouwd? Je leest er alles over in ons dossier.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?