20190718 Francoise De Smedt PTB

| 20190718 Francoise De Smedt PTB

Brussels parlement onderzoekt donderdag eigen pensioenregeling, PVDA hekelt 'omzeiling'

Maarten Goethals, Sarah Declercq
19/04/2023

De PVDA beweert dat Brusselse politici tot 9.300 euro bruto pensioen krijgen, twintig procent meer dan het plafond toelaat. Het parlement buigt zich donderdag over de kwestie.

"Brusselse parlementsleden kunnen een pensioen hebben tot 9.300 euro bruto per maand. Dat is schandalig veel." In een persbericht woensdagavond hekelde PVDA-fractieleider Françoise De Smedt het pensioenreglement van het Brussels Parlement, dat naar verluidt toelaat om pensioenen tot twintig procent boven het plafond uit te betalen.

Eerder tijdens de week ontstond over een gelijkaardige regeling ook commotie in het Federaal en Vlaams Parlement.

De Smedt, in een persbericht: “Het plafond Wijninckx legt een maximumbedrag op voor het pensioen dat ex-parlementsleden uitbetaald krijgen. Wanneer de som van hun parlementair pensioen in combinatie met eventuele privépensioenen dat plafond overstijgt, wordt het pensioen dat ze door het parlement uitbetaald krijgen verlaagd.”

Maar De Smedt heeft nu naar eigen zeggen, in het reglement van het Brussels Parlement, “eenzelfde constructie ontdekt die het plafond Wijninckx omzeilt”.

In het aan de parlementsleden gerichte Vademecum wordt uitgelegd dat een deel van het pensioen, twintig procent, niet verrekend wordt bij een cumul van verschillende pensioenen, aldus De Smedt.

"In alle transparantie wijzigen"

De pensioenen van het Brussels Parlement worden beheerd door een speciaal fonds, met een raad van bestuur en een algemene vergadering. Die komt morgen in de voormiddag samen, specifiek om de kwestie te bespreken.

Volgens parlementsvoorzitter Rachid Madrane (PS) heeft Brussel niet hetzelfde systeem als het federaal niveau, maar dat wil hij donderdag bevestigd horen door de voorzitter van het pensioenfonds.

"Indien zich een probleem voordoet, zullen we in alle transparantie wijzigingen aanbrengen."

In 2014 is er reeds een wijziging gebeurd, waarbij mandatarishouders slechts een volledig pensioen ontvangen als die de volle 45 jaar een mandaat uitvoerden, dat zijn maar liefst 9 legislaturen. "Het is dus bijna onmogelijk voor jonge mandatarissen om nog een volledig pensioen te verkrijgen", aldus Madrane.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni