Amerikaans Theater herleeft door samenwerking Brussel en Vlaanderen: 'Er is nog veel werk'

© BRUZZ
24/05/2024
Updated: 24/05/2024 16.55u

De Vlaamse regering keurde vrijdag de principiële overeenkomst tussen de Vlaamse Gemeenschap en de Stad Brussel goed over het erfpacht van het Amerikaans Theater. Hierdoor komt het gebouw na jarenlange discussie de facto in Vlaamse handen. "We willen er een culturele broedplek van maken."

Het Amerikaans Theater werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1958. De bedoeling was om de site na een half jaar al terug af te breken, maar uiteindelijk kwam het in handen van de VRT, toen nog de BRT. In 2012 trok de openbare omroep de deuren van het gebouw achter zich dicht, omwille van de slechte staat van het complex.

Nadien werd de site nog enkele malen verhuurd, maar sinds 2016 staat het leeg, met alle gevolgen vandien. Via antikraakorganisatie Interim Vastgoedbeheer is een deel van het pand momenteel wel bewoond.

Nu, na 12 jaar onderhandelen, hebben de Stad Brussel en de Vlaamse overheid eindelijk een akkoord bereikt over wat er met de plek zal gebeuren, waar onder andere het iconische programma de Droomfabriek in de jaren 90 werd opgenomen.

Het gebouw, dat momenteel nog eigendom is van de Regie der Gebouwen, werd op 26 april verkocht aan Brussel-Stad voor 3,9 miljoen euro. Zij wordt eigenaar van het Amerikaans Theater.

De Vlaamse Gemeenschap zal via een erfpacht van 99 jaar instaan voor de invulling van het gebouw. De erfpachtvergoeding bedraagt 1 symbolische euro.

“We willen hier een culturele broedplek creëren voor artistiek talent”

Benjamin Dalle

Vlaams minister van Brussel (CD&V)

"Het Amerikaans Theater is voor veel Vlamingen een speciale plek", beseft burgemeester Philippe Close (PS). "Ik ben heel blij dat er na 12 jaar onderhandelen een nieuwe culturele samenwerking is tussen Vlaanderen en Brussel."

Vlaams minister van Brussel, Benjamin Dalle (CD&V), is een en al lof over de site. "We willen hier een culturele broedplek creëren voor artistiek talent", vertelt hij. "Het tekort aan plaatsen die er zijn voor kunstenaars, moet hier opgevangen kunnen worden."

Culturele hotspot

Ook Vlaams minister van Cultuur en Vlaams minister-president, Jan Jambon (N-VA), kijkt uit naar de nakende samenwerking tussen Vlaanderen en Brussel. "Verschillende grote shows zijn hier vroeger opgenomen. Het was dan ook belangrijk dat het Amerikaans Theater behouden bleef", aldus Jambon.

Wanneer die culturele hotspot opent, is nog onduidelijk. "Er staat ons eerst nog heel wat werk te wachten", vertelt Jambon. "Er zullen nu studies uitgevoerd worden om te kijken hoe we het gebouw duurzaam en veilig kunnen maken. Als die studies rond zijn, kunnen we kijken hoeveel er geïnvesteerd zal moeten worden in het gebouw."

Jambon laat dan ook weten dat het nog niet zeker is of het gebouw volledig behouden kan blijven of deels afgebroken zal moeten worden. "Het is wel de bedoeling dat het karakter van het complex bewaard blijft."

Hoe de invulling van het gebouw precies zal gebeuren, valt ook nog af te wachten. Er zijn wel al enkele ideeën. “De AB is altijd zeer geïnteresseerd geweest in het Amerikaans Theater en we willen graag bekijken hoe zij gebruik kunnen maken van het gebouw”, aldus nog Jambon.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Cultuurnieuws , Amerikaans Theater , Benjamin Dalle , Jan Jambon , burgemeester Philippe Close

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni