Finale Koningin Elisabethwedstrijd: 'De vioolbouwers aan de Zavel draaien overuren'

LV
© BRUZZ
28/05/2024

De finale van de Koningin Elisabethwedstrijd is gisteren van start gegaan. Het blijft de meest prestigieuze muziekwedstrijd ter wereld, volgens cultuurjournalist Jasper Croonen. "De deelnemers moeten een uitgebreid repertoire kunnen spelen en dus erg veelzijdig zijn."

Voor de twintigste keer staat de Koningin Elisabethwedstrijd in het teken van de viool. "Onze landgenoot Pauline van der Rest viel net voor de finale af, maar maakte toch indruk", meent Croonen. "De wedstrijd is toegankelijk voor muzikanten tot hun dertigste. Met haar negentien jaar kan Pauline van der Rest dus over vier jaar opnieuw meedoen en misschien zelfs winnen."

Volgens Croonen schuilt de moeilijkheidsgraad van de competitie zich in het hele brede muziekrepertoire dat de deelnemers onder de knie moeten hebben: "De veelzijdigheid van het repertoire en parcours maakt dat het misschien wel de meest prestigieuze muziekwedstrijd ter wereld is."

Vioolbouwers draaien overuren

Niet alleen voor de deelnemende muzikanten zijn het heftige weken geweest, volgens Croonen hebben ook de vioolbouwers aan de Zavel het extra druk gehad. "Wanneer je naar de competitie gaat kijken, zie je de paardenharen bij de vleet afspringen aan de vioolstokken. Ook andere mankementen aan de violen moeten snel onder handen genomen worden."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni