De Japanse Toren Mathieu Michel (MR) en Ans Persoons (Vooruit)

| De Japanse Toren, federaal staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen Mathieu Michel (MR) en Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed Ans Persoons (Vooruit.brussels)

Persoons sleept Michel voor de rechter in dossier Japanse Toren: 'Vooral vage intenties'

© BRUZZ
26/04/2024

Brussels staatssecretaris voor Erfgoed Ans Persoons (Vooruit.brussels) sleept de Regie der Gebouwen voor de rechter. Eerder had Persoons de gebouwenbeheerder, die onder federaal staatssecretaris Mathieu Michel (MR) valt, in gebreke gesteld voor de slechte toestand van de Japanse Toren en het Chinees Paviljoen in Laken. Ze vindt dat de Regie met onvoldoende concrete plannen komt om die monumenten op te knappen. Michel verwijt Persoons 'electorale cinema' te spelen.

Persoons zegt dat het antwoord dat ze nu heeft ontvangen niet concreet genoeg is en geen grondige renovatie van de monumenten inhoudt, ondanks herhaalde oproepen daartoe. “Het Brussels gewest verwachtte actie, maar kreeg slechts lege woorden,” zo stelt ze in een schriftelijke reactie.

Persoons stapt naar de rechter om een zogenaamde vordering tot staking in te stellen tegen de federale gebouwenbeheerder. Met zo’n vordering hoopt ze dat de rechtbank de Regie der Gebouwen zal verplichten om een concreet plan voor renovatie op tafel te leggen en uit te voeren. Maar die kan daar ook anders over beslissen.

Concreet hekelt Persoons dat de Regie geen budget heeft vrijgemaakt en geen concrete plannen voor een renovatie kon voorleggen. Ze heeft het over ‘vage intenties’ en laakt het gebrek aan 'dringende en kortetermijnactie’ van de Regie.

Brusselse bouwcode

De kwestie sleept al een tijdje aan. De Japanse Toren en het Chinees Paviljoen staan al sinds 2013 leeg door de slechte toestand van de gebouwen. “De toestand van deze eigendommen is uiterst zorgwekkend en blijft verslechteren,” geeft Persoons daarover mee. “Hoe langer we wachten, hoe duurder en complexer de renovatie zal zijn.” Volgens haar kabinet is Persoons gebonden door de Brusselse bouwcode om tot juridische stappen over te gaan wanneer beschermd erfgoed verwaarloosd wordt.

“De toestand van deze eigendommen is uiterst zorgwekkend en blijft verslechteren. (...) Hoe langer we wachten, hoe duurder en complexer de renovatie zal zijn.”

Ans Persoons

Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed (Vooruit.brussels)

Ans Persoons (vooruit.brussels)

Het kabinet van federaal staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen Mathieu Michel (MR) is dan weer niet te spreken over wat zij als een 'demarche’ bestempelen en een staaltje ‘electorale cinema’ van Persoons. “We hebben haar in december uitgelegd dat de procedures voor de renovaties lopen. We vinden het eerlijk gezegd bizar dat ze nu naar de rechter stapt," zo klinkt het op het kabinet. "Mevrouw Persoons gaat alleen maar tijd verliezen met haar juridische procedures. Wij doen wel degelijk ons werk.”

Procedures

Het kabinet-Michel ontkent ook dat er geen plannen klaar zouden liggen: “De plannen liggen klaar, maar we zijn gebonden aan de procedures. Het klopt dat er nog geen budget is vrijgemaakt. Daarvoor wacht de staatssecretaris nog op de beslissing van de volgende federale ministerraad die zal beslissen over de herstellingen aan het Chinees Paviljoen.”

Ook reageert de woordvoerder van Michel dat er al een openbare aanbesteding is uitgeschreven voor stabiliseringswerken aan de Japanse Toren, al kon die niet worden teruggevonden door de redactie. De staatssecretaris zou de uitkomst daarvan afwachten.

Kwestie van prioriteiten

Het Kabinet-Michel geeft ook toe dat het een kwestie van prioriteiten stellen is. “Brussel heeft veel erfgoed, de Regie der Gebouwen heeft al erg veel inspanningen gedaan voor bijvoorbeeld de Serres van Laken of het Justitiepaleis. En nu komen we toe aan het dossier van de Japanse Toren en het Chinees Paviljoen in Laken."

Naast de bekende Lakense monumenten wijst staatssecretaris Persoons ook op de slechte toestand van twee andere stukken stedenbouwkundig erfgoed in Brussel: de Orangerie bij het Kasteel Hertoginnedal in Oudergem en het zwembad van het Résidence Palace aan de Wetstraat. Ook voor die monumenten roept Persoons de Regie der Gebouwen op om over te gaan tot renovatie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken , Cultuurnieuws , Politiek , japanse toren , chinees paviljoen , Ans Persoons , Mathieu Michel , Regie der Gebouwen , urban.brussels

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni