De Japanse Toren Mathieu Michel (MR) en Ans Persoons (Vooruit)

| De Japanse Toren is inzet van een discussie tussen staatssecretarissen Mathieu Michel (MR) en Ans Persoons (Vooruit.brussels)

Mathieu Michel verwijt Ans Persoons pre-electorale marketing in dossier Japanse Toren

© Belga - BRUZZ
29/03/2024

De Brusselse staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed Ans Persoons (Vooruit.brussels) stelt de Regie der Gebouwen in gebreke voor de verloedering van de Japanse Toren en het Chinees Paviljoen. Pogingen tot dialoog met federaal staatssecretaris Mathieu Michel (MR) bleken vruchteloos, zegt ze. Michel daarentegen valt uit de lucht en verwijt haar "pre-electorale marketing".

De Japanse Toren en het Chinees Paviljoen zijn sinds 2019 geklasseerd en dus beschermd als erfgoed. Maar de gebouwen zijn in slechte staat, en dus moet staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen Mathieu Michel zijn verantwoordelijkheid opnemen, zegt Persoons, wier partij samen met die van Michel in de federale regering zit.

"De renovatie en opwaardering van deze erfgoedgebouwen moet zo snel mogelijk opgestart worden en "een prioriteit worden van de volgende federale regering." Persoons benadrukt dat ze "verschillende herinneringen" heeft gestuurd naar Michel, maar die pogingen tot dialoog liepen op niets uit, zegt ze. Een ingebrekestelling is volgens de politica de laatste hefboom van het Brussels gewest om de onherroepelijke beschadiging van het erfgoed te voorkomen.

Een ingebrekestelling is de laatste hefboom van het Brussels gewest om de onherroepelijke beschadiging van de Japanse Toren en het Chinees Paviljoen te voorkomen

Ans Persoons (Vooruit.brussels)

Staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed

Ans Persoons, persconferentie Vooruit

Overleg en vooruitgang

Het kabinet van Mathieu Michel reageert verrast. "Des te meer omdat er regelmatig zowel administratieve als politieke uitwisselingen plaatsvinden tussen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Regie der Gebouwen met betrekking tot het behoud en de renovatie van deze twee gebouwen", zegt woordvoerder Axel Nulluy.

Hij voegt daaraan toe dat er studies werden uitgevoerd voor een volledige restauratie van het Chinees Paviljoen. De werkzaamheden zouden binnenkort starten. "Een dossier zal ter goedkeuring worden voorgelegd aan de Ministerraad vóór eind april."

Voor de Japanse Toren heeft een studiebureau de opdracht gekregen om het aanbestedingsproces voor de werkzaamheden te organiseren, met als doel de eerste restauratiewerkzaamheden aan het fundament van het gebouw uit te voeren. "Die werken zijn essentieel en prioritair voordat verdere restauratie kan plaatsvinden", aldus Nulluy.

De laatste ontmoeting tussen de staatssecretarissen vond plaats op 5 december 2023. "De stand van zaken over deze dossiers werd toen besproken. Het Gewest is dus goed op de hoogte van de voortgang van deze twee dossiers", zegt Nulluy. "Hoewel we begrip kunnen opbrengen voor het ongeduld van sommigen om deze twee projecten tot een goed einde te brengen, begrijpen we niets van de methode van de staatssecretaris, die meer weg heeft van pre-electorale marketing."

Het Chinees paviljoen van Leopold II in Laken

| Het Chinees paviljoen van Leopold II in Laken.

Geen concrete stappen

Volgens Persoons is er inderdaad al vijf jaar lang overleg, maar is er in die vijf jaar nog geen enkele concrete stap genomen of federaal budget vrijgemaakt. "Het gebouw werd in 2013 gesloten omwille van veiligheidsredenen, dus de feiten blijven dat er intussen elf jaar stilstand is", zegt Persoons. "Als er nu in april een dossier aan de ministerraad wordt voorgelegd, is dat een nieuwe ontwikkeling, waarschijnlijk dankzij onze demarche van vandaag. Dat kunnen we alleen maar toejuichen."

Met de ingebrekestelling vraagt het Brussels Gewest de Regie der Gebouwen om binnen de tien dagen "de maatregelen die ze zal treffen om aan haar wettelijke verplichtingen van onderhoud en behoud van een geklasseerd goed te voldoen, te presenteren". Gebeurt dat niet, dan volgt er een vordering tot staking, die dan weer kan leiden tot een veroordeling en een verplichting van het herstellen van het goed in hun oorspronkelijke staat.

Volgens Persoons is de toestand van onder meer het zwembad van de Résidence Palace en de Orangerie van het domein van Hertoginnedal ook zorgwekkend. Brussel roept de federale overheid op om ook daar "haar verantwoordelijkheden op te nemen".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Stedenbouw , Ans Persoons , Mathieu Michel , Regie der Gebouwen , chinees paviljoen , japanse toren , vooruit.brussels , MR

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni