Japanse Toren

Overleg tussen staatssecretarissen moet dossier Japanse Toren deblokkeren

CD
© BRUZZ
28/12/2022

Na overleg met de federale staatssecretarissen Mathieu Michel (MR) en Thomas Derminne (PS) zegt Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed Pascal Smet (one.brussels/Vooruit) dat het dossier over de restauratie van de Japanse Toren en het Chinees Paviljoen in Laken in een stoomversnelling kan geraken.

De Japanse Toren en het Chinees Paviljoen werden in 2019 beschermd als Brussels erfgoed. Beide monumenten staan sinds begin vorige eeuw vlak bij het Koninklijk Paleis in Laken en waren jarenlang deel van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG). In 2013 sloten ze de deuren door ernstige infrastructuurproblemen. De Regie der Gebouwen, die de musea beheert, beloofde dat de renovatiewerken aan de Japanse Toren, het Chinees Paviljoen en de bijgebouwen afgerond zouden zijn tegen 2021. Vandaag is de restauratie nog altijd niet gestart.

De Brusselse regering wil dat de federale overheid daar dringend werk van maakt. Vorige week nog zei staatssecretaris Smet nog dat hij dat desnoods via de rechter wou afdwingen.

In de voorbije dagen had Smet overleg met de federale staatssecretarissen voor de Regie der Gebouwen, Mathieu Michel (MR), en voor Wetenschapsbeleid, Thomas Dermine (PS). “Dat onderhoud verliep zeer constructief. Er zullen nu enkele administratieve stappen worden genomen”, klinkt het bij de woordvoerder van Smet. “We denken dat het dossier daardoor in een stroomversnelling kan geraken.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken , Stedenbouw , japanse toren , chinees paviljoen , Pascal Smet

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni