| De Japanse toren, gebouwd in 1905.

Smet dreigt met juridische stappen om Japanse Toren te restaureren

Eva Christiaens
© BRUZZ
20/12/2022

De Brusselse regering wil dat de federale overheid dringend opschiet met de restauratie van de Japanse Toren en het Chinees Paviljoen in Laken. Die laat al jaren op zich wachten. Staatssecretaris voor Erfgoed Pascal Smet (one.brussels-Vooruit) wil de restauratie desnoods afdwingen via de rechter.

Dat heeft Smet maandag gezegd in de commissie Territoriale Ontwikkeling in het Brussels parlement. Hij antwoordde daarmee op vragen van PS, Ecolo en DéfI over de toekomst van de twee gebouwen. Deze week is alvast een eerste vergadering voorzien tussen Smet en de federale verantwoordelijken.

De Japanse Toren en het Chinees Paviljoen zijn in 2019 beschermd als Brussels erfgoed. Ze staan sinds begin vorige eeuw vlakbij het Koninklijk Paleis in Laken en waren jarenlang deel van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG). In 2013 sloten ze de deuren door infrastructuurproblemen. De geplande restauratie moest eigenlijk in het voorjaar van 2021 rond zijn, maar is nog altijd niet gestart. Deze maand kreeg de Regie der Gebouwen, de bouwheer in het dossier, daarvoor nog een proces-verbaal in de bus van de Brusselse administratie.

Diezelfde Regie der Gebouwen overweegt intussen om de restauratie van de twee gebouwen, samen met de uitbating ervan, uit te besteden aan een private speler. De KMKG wachten dan weer op de herstellingswerken om de toekomst van hun oosterse collectie te bepalen, die er vroeger tentoongesteld werd. Dat meldt het kabinet van bevoegd staatssecretaris Thomas Dermine (PS). Vorige maand raakte al bekend dat het museum wellicht niet meer heropent.

"Boodschap aan de federale regering: get your act together"

Pascal Smet, staatssecretaris voor Erfgoed

Pascal Smet, staatssecretaris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

“Ik wil dat er snel een oplossing gevonden wordt,” zei Smet maandag over de nieuwe invulling van de gebouwen. “Ik begrijp nu dat de federale overheid een private partner zoekt. Ik wil daarover duidelijk zijn: ofwel moeten hun engagementen de komende weken heel duidelijk worden, ofwel kunnen wij gerechtelijke actie lanceren tegen de federale staat,” zei hij. “Dat zou ver kunnen gaan: wij kunnen het gebouw desnoods zelf renoveren op kosten van de federale overheid. Ik wil die situatie liefst vermijden, maar de renovatie is wel dringend.”

Nieuwe invulling

Aan het dreigement hangt momenteel geen deadline vast. Een maand geleden zei Smet bij Radio 1 al dat hij juridische stappen pas als een laatste optie beschouwt. Ook nu wil zijn kabinet geen timing bepalen. “We wachten eerst het overleg af,” zegt zijn woordvoerder.

Dat overleg vindt deze week plaats met de federale staatssecretarissen voor de Regie der Gebouwen Mathieu Michel (MR) en voor Wetenschapsbeleid Thomas Dermine (PS). Zij kunnen momenteel geen bijkomende informatie kwijt over de plannen voor de Japanse Toren of het Chinees Paviljoen. Volgens Smet zou er onder meer horeca-interesse zijn. De Brusselse regering vraagt in elk geval dat de gebouwen toegankelijk blijven voor het brede publiek. “Onze boodschap is duidelijk: it is time to get your act together,” besloot Smet in het parlement.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken , Politiek , japanse toren , chinees paviljoen , Pascal Smet , Regie der Gebouwen , thomas dermine , Mathieu Michel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni