KMKG wil van Hallepoort, Japanse Toren en Chinees Paviljoen af

SD
© BRUZZ
15/11/2022
Updated: 16/11/2022 16.55u

De Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) willen de Hallepoort, de Japanse Toren en het Chinees Paviljoen permanent sluiten, blijkt uit een directienota die VRT NWS kon inkijken. Het is nog niet duidelijk wat er met de drie gebouwen zal gebeuren.

De directie van het federale museum noemt het in die nota een besparingsoefening en wil zich concentreren op de ontwikkeling van hun andere sites.

“De regering heeft aangegeven dat zij in 2021 een uitbater/concessiehouder wil vinden voor de Laken-site en dat zij de heropening van de Musea van het Verre Oosten niet meer zal overwegen,” klinkt het in de nota.

“De KMKG geloven dat een permanente sluiting van de Hallepoort en een overdracht van dit gebouw aan de regio of de stad hen in staat zou stellen zich te concentreren op de ontwikkeling van de twee musea (Kunst & Geschiedenis en MIM) en het Horta-Lambeaux paviljoen. In dit geval kan de aanwerving van bewakers en receptiepersoneel worden beperkt tot slechts enkele personen, ter vervanging van degenen die met pensioen gaan."

Wegeniswerken op de Kleine Ring

| De Hallepoort.

‘Verwaarloosd en ontoegankelijk’

"Ik wist al langer dat men het moeilijk had met het invullen van de Japanse Toren en het Chinees Paviljoen,” reageert staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed, Pascal Smet (One.Brussels-Vooruit) aan VRT NWS. “Ik vind het bijzonder erg dat beide gebouwen volledig verwaarloosd en ontoegankelijk zijn. Waarom hebben we ze dan in 2019 beschermd?"

Smet hoopt dat de gebouwen zo snel mogelijk worden gerenoveerd, “zodat het publiek ze opnieuw kan bezoeken”. Voor de staatssecretaris hoeft dat niet per se een museum te zijn.

Maar de gebouwen zullen weinig waarschijnlijk gekocht of overgenomen worden door het Brussels gewest. "De gebouwen blijven volgens mij het best in handen van de Federale Overheid. Het Brussels Gewest heeft hier momenteel ook de middelen niet voor", besluit Pascal Smet.

'Tijd voor een nieuw beheer'

Brusselse parlementsleden Carla Dejonghe en Khadija Zamouri (Open VLD) gaan daar echter niet mee akkoord. “10 jaar lang beloofde de Regie der Gebouwen om renovatiewerken uit te voeren", reageren de parlementsleden in een persbericht.

"Vandaag horen we dat ze van deze iconische gebouwen af willen. Na decennia van federaal wanbeheer is het tijd om de Japanse toren en Chinees Paviljoen uit handen te geven aan een betere huisvader”, klinkt het. “De wil om van deze gebouwen opnieuw echte trekpleisters te maken ontbreekt. Dat is een gemiste kans voor de wetenschap en de cultuur, maar vooral voor onze economie.”

De Japanse Toren en het Chinees Paviljoen zijn al sinds 2013 gesloten vanwege infrastructuurproblemen. De Hallepoort werd drie jaar geleden nog gerenoveerd. Naast die drie, beheert KMKG ook nog het Museum Kunst en Geschiedenis, het Muziekinstrumentenmuseum en het Horta-Lambeaux Paviljoen.

BRUZZ-journalist Arthur Bagage over het lot van de Hallepoort, Japanse Toren en Chinees Paviljoen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni